Begunci od pravde na Kosovu spas nalaze u Bujanovcu

BUJANOVAC, PRIŠTINA, BEOGRAD, 28. maj 2018. (foto Gjina Zećiri/BIRN Kosovo)- Srbija i Kosovo su međusobno postale utočište za kriminalce i begunce, omogućavajući osumnjičenima za ubistva, dilerima droge i trgovcima ljudskih organa da izbegnu pravdu prelaskom granice, piše Balkaninsight, u istraživanju u kome su učestvovale i Bujanovačke.

Lekarka Đina Zećiri, ginekolog i osnivač Global Hospital klinike specijalizovane za veštačku oplodnju u Prištinije, jedna je od osoba koje su iskoristile rupu u zakonu da bi izbegla pravdu.

Kosovska policija upala je u njenu kliniku novembra 2014. sumnjajući da je doktorka Zećiri povezana sa nizom prekršaja, omogućavajući roditeljima da biraju pol deteta za određenu naknadu, kupujući spermu i jajne ćelije od ugroženih pojedinaca i zapošljavajući nelicencirane embriologe.

Sve to stoji u optužnici koja je podiguta u januaru 2016. i čiju kopiju BIRN poseduje.

Zećiri je pobegla u Srbiju gde je nastavila da pruža slične usluge tik uz granicu i preko web stranice na spskom i albanskom jeziku, uprkos tome što je traži kosovska policija. Ona poriče da je ikada imala klijente.

Zećiri je u februaru 2014. u Bujanovcu registrovala kompaniju pod imenom Global IVF, a mesec dana kasnije iznajmila je kancelariju.

Nedžat Behljulji, vlasnik navedene nekretnine koju je iznajmila Zećiri, rekao je da je lekarka u početku prodavala medicinsku opremu, ali u maju iste godine, kancelariju je pretvorila u kliniku za veštačku oplodnju.

„Upozoravao sam je da neću da dozvolim da tu bude ordinacija, uostalom i u našem ugovoru o zakupu stajalo je da će se tu prodavati medicinska oprema, a ne da bude ordinacija“, rekao je.

Nakon što je odbila da promeni ugovor o zakupu, on je zamenio brave na vratima. Zećiri je zatim bezuspešno tužila Behljuljija kako bi povratila novac koji je investirala.

Prema sudskim dokumentima u koje je BIRN imao uvid, Zećiri je obavljala praksu veštačke oplodnje i abortusa u centru sa licencom Ministarstva zdravlja Srbije, mada ona to poriče.

U decembru je registrovana veb-stranica globalivf.net, preko koje je nastavila da pruža usluge u vezi sa neplodnošću na albanskom i srpskom jeziku preko „regionalnih i međunarodnih klinika“, kao i konsultantske usluge preko interneta.

Zećiri, koja odbacuje sve optužbe, rekla je za BIRN da je planirala da pruža usluge veštačke oplodnje, ali nije uspela da razvije posao.

Odbacila je kao neistinite tvrdnje vlasnika poslovnog prostora.

Žećiri je rekla i da ne želi da se vrati na Kosovo, jer veruje da neće imati pravično suđenje.

“Želela sam da ponovo otvorim kliniku, ali su me blokirali i sada čekam da vidim šta se dešava na Kosovu,“ rekla je.

“Ne postoji nijedna država koja je zainteresovana [da mi dozvoli da radim], pošto sam žrtva nefunkcionalne države Kosovo.”

Osnovni sud u Prištini je u junu 2017. naložio da se izda međunarodni nalog za njeno hapšenje, ali Ministarstvo pravde Kosova odbilo je da kaže da li je izdata Interpolova „crvena poternica“.

Institucije Kosova i Srbije odbile su da komentarišu ovaj slučaj, dok je Zećiri za BIRN izjavila da i dalje slobodno putuje.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *