Šta je Nacionalni savet Albanaca tražio od Puteva Srbije

BUJANOVAC, PREŠEVO, 31. maj 2018. (foto ilustracija)- Nacionalni savet Albanaca (NSA) obratio se JP „Putevi Srbije“, republičkom ombudsmanu i lokalnim samoupravama u Preševu i Bujanovcu jer je poslednjih desetak dana postavljeno više putokaza samo na srpskom jeziku i na ćirilici u tim opštinama, u kojima žive isključivo Albanci, izjavio je predsednik NSA Šukri Imeri.

Imeri je za agenciju Beta izjavio da je, od pre 15 godina kada je usvojen Zakon o dvojezičnosti u opštinama Preševo i Bujanovac, praksa bila da se natpisi na putokazima ispisuju dvojezično, na srpskom i na albanskom jeziku.

„Počeli su da se preko noći pojavljuju saobraćajni znakovi sa imenima naselja samo na srpskom jeziku i samo na ćirilici, i to u mestima u kojima žive 100 odsto Albanci. Niko ne zna ko je znake postavio, niko nije video kada su postavljani, ali pretpostavljamo da su to uradili Putevi Srbije, pa smo se njima i obratili“, kazao je Imeri.  

Imeri je kao primer naveo novi saobraćajni znak ispred sela Aliđerce u opštini Preševo, koji je pre nekoliko dana postavljen na ćirilici, iako Albanci koji jedini u njemu žive to selo zovu Geraj, dok i žitelji sela Biljača u opštini Bujanovac ime svog sela odnedavno takođe mogu da pročitaju samo na ćirilici.

„Ima ljudi koji i ne razumeju i ne mogu da čitaju srpski jezik na ćirilici. Do sada je bila praksa da se putokazi i table sa nazivima naseljenih mesta u opštinama Preševo i Bujanovac postavljaju dvojezično, a ko postavlja nove table još ne znamo, jer od nikoga od nadležnih nismo još dobili odgovor“, kazao je on.  

Prema njegovim rečima, građani su se zbog ćiriličnih saobraćajnih znakova preko društvenih mreža obraćali Nacionalnom savetu Albanaca, od koga su tražili da reaguje.




One thought on “Šta je Nacionalni savet Albanaca tražio od Puteva Srbije

  1. цецко

    Не престаје се са лажима. Прво нека погледа натпис на своју организацију. таква организација не постоји у регистру, а плус што по чл- 10. Устава РС и чл. 5. Статута општине Бујановац мора да је натпис ћириличним писмом. Ово је још увек СРБИЈА. Не можете да албанизујете називе места.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *