Dronovi nadletali jug Srbije, Vojska tvrdi sa je sve pod kontrolom

Bujanovac, 4. jun 2018.- (foto ilustracija Južne vesti)- Jedinice Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, registrovale su letelice više puta u prethodnom periodu, potvrđuju iz Ministarstva odbrane, prenose Južne vesti.

Međutim, protivvazdušna odbrana nije reagovala jer, kako kažu, u pitanju su dronovi koji nisu predstavljali opasnost po bezbednost Srbije i po imovinu građana.

Vojska objašnjava da su ove letelice pogodne za špijuniranje i za šverc. Naime, dronove povezuju s ilegalnim prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice sa Makedonijom i preko administrativne linije prema Kosovu, kao i sa švercom robe i narkotika.

Zbog karakteristika, niske cene i jednostavne upotrebe, navedene letelice povoljne su za upotrebu od strane kriminalnih grupa i pojedinaca koji ih koriste za eventualno prikupljanje podataka o prisustvu snaga bezbednosti Republike Srbije na pravcima na kojima se preduzimaju ilegalne aktivnosti – saopštavaju iz Ministarstva odbrane.

rakete printskrin Vojska Srbije

Ipak, „vatrene“ reakcije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije nije bilo. „Čuvari neba“ Srbije objašnjavaju da su ispunjene sve procedure i da pouzdano kontrolišu vazdušni prostor i štite suverenitet Srbije.

Imajući u vidu činjenicu da navedene letelice nisu uočavane u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja i da nemaju mogućnost prenosa ubojnih sredstava, one nisu predstavljale opasnost po bezbednost zemlje, iako se svaki slučaj analizira detaljno s puno pažnje i sa svih aspekata – navode iz Ministarstva.

Inače, pojavu dronova nad jugom Srbije potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pre 2 nedelje, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

Podsetimo, u Kopnenoj zoni bezbednosti, koja se prostire kroz rubna područja Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ima nekoliko baza Vojske Srbije iz kojih se štiti teritorija na administrativnoj liniji sa Kosovom, a koje su tu podizane od 2000. godine na ovamo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *