fbpx

Blagojeviću i Bodrožiću nagrada “Staša Marinković”

Beograd, Bujanovac, Niš, Kikinda, 12. jun 2018. (Naslovna foto Predrag Blagojević/JV)- Dobitnici nagrade “Stanislav Staša Marinković“, koju dnevni list Danas dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, ove godine su glavni urednik i osnivač Južnih vestiPredrag Blagojević i glavni urednik i osnivač Kikindskih Željko Bodrožić.

Kako prenose Južne vesti, u obrazloženju žirija, koji je dobitnike izabrao jednoglasno, navodi se da su pritisci vlasti na lokalne medije u protekloj godini kulminirali, te da su Blagojević i Bodrožić sa svojim redakcijama pokazali novinarsku hrabrost i istrajnost u borbi za žurnalističku profesiju uprkos mnogobrojnim problemima u režiji režima. zeljko-bodrozic-foto-mcbeogradBodrožić i Blagojević dele nagradu sa redakcijama čiji su deo; foto: Medija centar Beograd

I Bodrožić i Blagojević dokazali su da i pored inspekcija koje im mesecima nisu izlazile iz redakcija, pretnji lokalnih moćnika, sudskih tužbi i raznih drugih nedaća koje prate sve kritički nastrojene novinare u Srbiji, uspevaju da kreiraju medije koje ne prave kompromise karakteristične za današnji trenutak i bave se svojim poslom po svim merilima koje nalaže normalno informisanje. Bez dobrih i pre svega normalnih lokalnih, opštinskih i regionalnih medija Srbija će ostati u totalnom medijskom mraku – zaključio je žiri.

Urednik Južnih vesti ističe da, iako nagrada formalno glasi na Bodrožićevo i njegovo ime to je, kao što i u obrazloženju žirija piše, nagrada za redakcije čiji su oni samo deo.

U vojsci se priznanja najlakše dobijaju u ratu, a u novinarstvu u vreme najveće represije. “Staša Marinković” je sama po sebi čast, ali bih voleo da što pre prođe period u kome uopšte ima potrebe da se nagrade dodeljuju za “novinarsku hrabrost” – kaže Blagojević.

Kako navode iz Danasa, u užem izboru za nagradu bila je i novinarka KRIK-a Bojana Pavlović, a među predloženima za prestižno priznanje bili su i Danica Vučenić, Nenad Čaluković, Ljubodrag Stojadinović…

Žiri za priznanje “Stanislav Staša Marinković“ činili su Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Dušan Petričić (prošlogodišnji dobitnik), profesor Đokica Jovanović, Snežana Čongradin, Dragan Stošić, Zdravko Huber i Draža Petrović (predsednik žirija).
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.