Zapadni ambasadori u Bazi JUG na vežbi Platinasti vuk 2018

BUJANOVAC, 21. jun 2018. (foto www.mod.gov.rs)- Danom visokih zvanica u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca završena je vojna vežba „Platinasti vuk 2018“ na kojoj je učestvovalo preko 500 vojnika i oficira oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je poručio da je država Srbija vojno neutralna i kao takva sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom.

Vojska Srbije na ovaj način pokazuje da je u stanju da sarađuje sa najrazvijenijim vojskama sveta, pokazuje da je u stanju da prenese svoje iskustvo, baš kao što može da prihvati i primi iskustvo ostalih oružanih snaga. Zahvalan sam predstavnicima svih zemalja koje su danas ovde, na njihovom radu, entuzijazmu, upornosti, ali isto tako želim da pohvalim pripadnike Vojske Srbije koji su pokazali da su naše iskustvo i obučenost na najvišem svetskom nivou, istakao je ministar odbrane.

Događaju u bazi jug prisustvovali su, između ostalih, ambasadori SAD i Velike Britanije, Kajl Skat i Denis Kif, koji je izrazio zadovoljstvo uspešno završenom vežbom.

Naša vojska ima priliku da već drugi put učestvuje na vežbi „Platinasti vuk“. Za nas je to veoma važno, jer možemo da razvijamo našu saradnju u ovoj oblasti, kao što razvijamo i u drugim oblastima sa Srbijom. Hoćemo da imamo u Srbiji i na Zapadnom Balkanu važnu ulogu i u budućnosti. Nadam se da će ova saradnja nastaviti da se razvija, istakao je Kif.

Ambasador SAD u Srbiji rekao je da je vežba, koja je počela 11. juna, veoma korisna za multinacionalne mirovne operacije, zato što je najvažnije da jedinice iz različitih vojski mogu da vežbaju zajedno u realnim okolnostima.

-Baza Jug je i napravljena za učešće u multinacionalnim operacijama. Saradnja sa srpskom vojskom je duboka i imamo tri puta više zajedničkih vežbi nego što Srbija ima sa bilo kojim drugim partnerom, rekao je Skot.

Domaćin ove vežbe bila je 4. brigada Kopnene vojske Srbije, čiji je komandant, general Milosav Simović, takođe prisustvovao današnjem događaju.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *