Albanski lideri o Zakonu o ratnim memorijalima: Važi li ovde amnestija

BUJANOVAC, 18. jul 2018. (foto: Spomenik Ridvanu Ćazimiju na brdu Guri gat) – Najavljena primena novousvojenog Zakona o ratnim memorijalima mogla bi da na jugu Srbije ponovo izazove političke i svakojake druge tenzije, piše beogradski list Danas.

Nama nikako ne odgovara ono što se najavljuje od strane vlasti u Beogradu, jer to bi značilo novo podizanje tenzija i diskriminaciju prava Albanaca na jugu Srbije. To se podgreva i kroz medije i podiže političku temperaturu – ocenjuje Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac.

I Ragmi Mustafa, bivši predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA), smatra da bi rušenje spomen-obeležja Albancima koji su pre osamnaest godina poginuli kao pripadnici OVPMB „bio slučaj bez presedana“.

– Končuljskim sporazumom svi pripadnici OVPMB su amnestirani od strane države, a to se verovatno odnosi i na one poginule. Ne znam zašto sada ponovo tenzije kada niko od tih ljudi nije nijednom presudom proglašen teroristom ili neprijateljem države – pita Mustafa, koji priznaje da „nije detaljno upoznat sa onim što zakon predviđa“.

Na teritoriji Bujanovca i Preševa postoji najmanje desetak spomen-obeležja Albancima koji su poginuli kao pripadnici OVPMB u sukobima sa državnim snagama bezbednosti 2000-2001. godine. Skuptine Srbije i tadašnje SRJ su 2001. su usvojile Zakon o amnestiji pripadnika OVPMB, osim onih koji se terete za klasična krivična dela.

Široj javnosti najpoznatiji su memorijali Ridvanu Ćazimiju- Komandantu Lešiju, jednom od vođa OVBMB. Njemu je posvećen muzej u Velikom Trnovcu, memorijal u centru sela gde je sahranjen, ali i spomenik iznad ovog sela na mestu gde je poginuo 24. maja 2001.

Danas podseća da su maja 2013. godine državni organi sprečili početak radova na Spomen-kompleksu pripadnicima OVPMB u selu Oraovica nadomak Preševa, a onda je bez dozvole i saglasnosti državnih organa podignut spomenik u centru Preševa, koji je potom uz prisustvo Žandarmerije i teške mehanizacije uklonjen, što je izazvalo prilične tenzije u regionu.

Skupština albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe usvojila je „Reagovanje“ u kome se navodi da se protivi bilo kakvoj inicijativi uklanjanja nadgrobnih spomenika bivših boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), osuđujući, kako se navodi, govor mržnje, diskriminacije i denigracije prema Albancima Preševske doline prenele su agencije.




One thought on “Albanski lideri o Zakonu o ratnim memorijalima: Važi li ovde amnestija

  1. Nikola

    Kako da ne diskriminacija. Ako vam se ne svidja ovde put za Albaniju ili Tursku>Sve u svemu i vi ste bivsi pripadnici OVPMB msm. na politicke lidere albanaca…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *