fbpx

SANJAJ PLAVO: Na Džez teatru Nišvila predstave iz celog sveta

NIŠ, BUJANOVAC, 19. maj 2018. (foto: Prošlogodišnji džez teatar otvorila na amfiteatru predstava „Gernika“; foto: arhiva JV)- U glavnom programu internacionalnog Nišvil džez teatarskog festivala, koji je deo niškog džez festivala od 3. do 12. avgusta, učestvovaće 16 predstava, a pozorišta osim iz Srbije dolaze iz Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike, prenose Južne vesti.

Ovaj festival se, kažu organizatori, ove godine nosi slogan “Sanjaj plavo”, odnosno “Sanjaj plave tonove”, koji su “pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kome živimo”.

Kako navode iz Nišvila, publika će biti u prilici da, između ostalog, pogleda predstave Orfej i Euridika (Krit), Plavi slon (Nacionalni balet i opera Kairo), Bolivud (Narodno pozorište Beograd), Erotizam (grupa VROOOM, Beograd), Isplači se (New Orleans), Sve o Moro (Marsej), Legenda o beloj dami (Šangaj) i Nacionalna čarolija (Nacionalni teatar Bukurešt).

– U selekciji predstava, rukovodilo se principima džeza u bilo kom njenom segmentu i sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao u istom periodu kada i džez. Ta veza teatar – džez ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike – objašnjavaju organizatori.

Na programu će, osim predstava, biti i stručni razgovori, radionice, koncerti, fleš mobovi i drugi sadržaji i to na, kako kažu organizatori festivala, svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Kompletan program festivala može se videti na sajtu Nišvila.


TAG


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.