Bujanovačani biciklima do 2.521 metra nadmorske visine na vrh KAJMAKČALANA (FOTO)

Nepristupačna staza

BUJANOVAC, KAJMAKČALAN, 24. jul 2018. – Bujanovčani Slaviša Jović i Dalibor Nakić, koji su početkom jula biciklima za 10 dana prokrstarili KiM, Crnu Goru i Albaniju, obišavši usput i Dubrovnik, načinili su još jedan sportski i ljudski podvig vredan divljenja.

Oni su bili deo ekipe od 16 biciklista koja se u nedelju popela na vrh Kajmakčalana visok 2.521 metar nadmorske visine, čime su upotpunili uspešan sporski dan Bujanovčana.

Nesvakidašnje, zaista nesvakidašnje iskustvo, počinje priču Slaviša.

Prema njegovim rečima, radi se o ekipi Vranjski biciklisti, kojoj se pridružio jedan prijatelj iz Sevojna, a tu je bio i Vranjanac Jovica Kostić, koji je sa Slavišom i Daliborom vozio do Crne Gore.

Vožnja duža od 8 sati: Dalibor, Jovica i Slaviša

Ka Makedoniji je ekspedicija krenula autobusom u subotu u 8 uveče, da bi u nedelju u zoru bila u podnožju planine na kojoj je srpska vojska, posle albanske golgote, zajedno sa saveznicima vodila odsudne bitke za oslobođenje u Prvom svetskom ratu.

Pauze su obavezna

Svi stigli na cilj: Dalibor Nakić

Put dug 72 kilometra ka vrhu planine sa makedonske strane, kojom smo išli, gotovo je neprohodan (s grčke strane je uređen). Visinska razlika je ogromna, oko 2000 metara, a vozi se po stenovitom, nepristupačnom terenu. Krenuli smo u tri ujutru a Dalibor i ja smo bili među prvima koji su stigli na vrh u 11 sati i deset minuta, uz obavezne pauze usput. Na kraju nas je svih 16 stiglo na cilj, priča Slaviša.

Na vrhu Kajmakčalana, što je posebno nadahnulo našeg sagovornika, nalazi se crkvica koju je podigao kralj Aleksandar I Karađorđević, posvećenu svojim ratnicima:

Start u zoru

Posveta kralja Aleksandra

„Mojim divjunacima, neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobode, i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine“, uklesano je na ulazu u crkvu.

-U crkvi je i urna sa srcem Arčibalda Rajsa, velikog prijatelja Srbije, koji je ostavio amanet da mu srce bude na Kajmakčalanu, objašnjava Slaviša Jović.

Budući planovi bujanovačkih biciklista takođe su vezani za sećanje na Veliki rat i ekipu Vranjski biciklisti:

-Od 14-17. septembra obeležava se 100 godina od proboja Solunskog fronta, kada će se u Evzoniju okupiti mnoge visoke zvanice zemalja saveznica. Mi krećemo, naravno, biciklima na Evzoni, a nakon toga obilazimo na srpsko vojničko groblje Zejtinlik kod Soluna.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *