SKENDERBEG ujedinio Bujanovac, Prištinu, Tiranu i Skoplje

BUJANOVAC, 31. jul 2018. (Foto FB/skup u Bujanovcu)- Bujanovac je 2018. proglasio godinom Skenderbega, čime se priključio Prištini, Tirani i Skoplju, gradovima koji su učinili to isto povodom 550 godina od smrti ove istorijske ličnosti koja kod Albanaca ima status nacionalnog heroja.

Ovim povodom u Domu kulture Opština Bujanovac organizovala je naučni skup posvećen Đerđu Kastriotu Skenderbegu, na kome je između ostalih govorio prof. dr. Lulzim Lajči sa Albanološkog instituta u Prištini.

Kako je objavljeno na FB stranici opštine, skup je deo manifestacije Dani dijaspore koja je počela u nedelju biciklističkom trkom od Bujanovca do Preševa i natrag, a završava se u sredu 1. avgusta kulturno-umetničkim programom i predstavljanjem privrednih potencijala na trgu.

Savet za međunacionalne odnose SO Bujanovac je septembra 2016. većinom glasova odobrio promenu naziva Trga Karađorđa Petrovića u Skenderbegov, ali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije odobrilo promenu naziva glavnog bujanovačkog trga.

Nekadašnji predsednik SO Bujanovac, pokojni Jonuz Musliju, je povodom polemike oko preimenovanja trga izjavio da će tražiti da Skenderbeg dobije spomenik u Nišu.

A šta slobodna internet enciklopedija Wikipedia piše o Skenderbegu, pročitajte OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *