Albanska „okupacija“ JUGA SRBIJE kupovinom nekretnina – mit ili stvarnost

BUJANOVAC, VRANJE, NIŠ, 2. avgust 2018. (foto Bujanovačke: Prizor iz Bujanovca)- Iako je već nekoliko godina aktuelna tema o kupovini zemljišta i kuća u Nišu, Vranju, Bujanovcu, Medveđi i Kuršumliji, kao i pored svedočenja pojedinih građana da na jugu ima onih koji u ime Albanaca kupuju stanove i zemlju od Srba, i dalje se bez zvaničnih podataka i dokaza govori o albanskoj “okupaciji” ovog dela srpske teritorije, pišu Južne vesti.

Osim “igranja sa brojkama” i političkih izjava na tu temu, još niko iz vrha vlasti nije izneo zvanične i konkretne podatke o tome.

Ministar Nebojša Stefanović je rekao da “policija neće da dozvoli fiktivno prijavljivanje” i menjanje demografske slike juga Srbije, dok predsednik Aleksandar Vučić najavljuje da će „uskoro izaći sa zvaničnim podacima“.

Sagovornik Bujanovačkih, odlično upoznat sa kupoprodajom nekretnina u Bujanovcu, kaže da ovaj biznis nikako nije povezan sa nekakvom „okupacijom Albanaca“ kupovinom imanja, već da se radi o tržišnim principima:

-Za razliku od prošlih vremena, sada i Albanci u Bujanovcu prodaju kuće. Radi se o čistom biznisu, niko nikoga ne tera silom da proda imanje, kaže za Bujanovačke ovaj sagovornik.

On za Bujanovačke potvrđuje da je izvestan broj Albanaca kupio neke nekretnine u Vranju i Nišu:

-To pouzdano znam, kao što znam da ti kupci neće da žive u Vranju ili Nišu. Radi se o čistom poslovnom potezu jer su u pitanju lokali na atraktivnim lokacijama gde je cena zakupa daleko veća nego ovde. Vlasnici se uopšte i ne pojavljuju tamo, imaju ljude koji za njih ubiru rentu, tvrdi sagovornik Bujanovačkih.

Prema saznanjima novinara Južnih vesti, u niškoj Opštini Palilula građanin srpske nacionalnosti ponudio je svom komšiji da proda stan Albancu uz njegovo posredovanje, a za mnogo više para nego što stan vredi.

Ne znam da li se on bavi prodajom za njih, ali rekao mi je da može da proda stanove. Albanci to kupuju za veće pare od tržišne vrednosti – priča sagovornik Južnih vesti.

Dugogodišnji bezbednjak i odbornik niške Skupštine Momir Stojanović kaže da je državni Sektor bezbednosti upućen u to da Albanci sa Kosova i Metohije kupuju od Srba imanja i kuće. Međutim, ni on nikada nije dobio zvanične podatke o tome kolika imovina Srba sa Kosova, Medveđe, Preševa i Bujanovca je otuđena u poslednje 4 godine kroz kupoprodajne ugovore.

Postoji podatak da u Nišu, a to je nešto što ja nisam sada u stanju da proverim, da su negde oko 12.000 stanova Albanci kupili i to kroz fiktivne ugovore sa Srbima. Ustvari napravi se kupoprodajni ugovor da ja vama dugujem 40.000 ili 50.000 evra, koliko košta stan, i ako to u roku od godinu dana ne vratim vi imate pravo da nasledite stan – kaže Stojanović.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE na portalu Južne vesti.




One thought on “Albanska „okupacija“ JUGA SRBIJE kupovinom nekretnina – mit ili stvarnost

  1. Цецко

    Какве везе има куповина некретнина са државним границама. Грађани државе Србије само су корисници земљишта и ништа више. Са нестанком наследника власник постаје држава. Доста манипулације од стране власти. Оно што су обећали својим менторима, агарјанима са запада, нек вржу мачки о реп. Судиће им се за издају кад тад.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *