GMP: Štrajk glađu odložen zbog obećanja iz Beograda

Socijalni program ostao jedini zahtev

Štrajk glađu je samo odložen: Ristić

BUJANOVAC, 22. avgust 2018. – Radnici Gumoplatike, koji traže da im država kao većinski vlasnik omogući socijalni program, odložili su štrajk glađu zakazan za danas pošto su za ponedeljak (27. avgust) iz Ministarstva privrede dobili poziv na razgovor.

Slavoljub Ristić, predsednik Štrajkačkog odbora kaže da mu je iz centrale Sindigata Nezavisnost poručeno da su resorna ministarstva počela da rešavaju njihov zahtev:

Štrajk glađu nismo otkazali nego odložili na dvadesetak dana. Naša delegacija ide u ponedeljak u Ministartsvo privrede na razgovore i očekujemo da naš jedini zahtev, a to je socijalni program, uskoro bude rešen. U suprotnom, krećemo u štrajk glađu, kaže Ristić za Bujanovačke.

Radnici kažu da neće da rade za 8.000-15.000 dinara mesečno

Radnici pogona GMP u selu Klenike, njih preko 60, u štrajku su od kraja prošle godine. Desetak radnika u svakom je momentu u pogonu, ali mašine ne rade punih 8 meseci:

Ljudi su svesni da će po dobijanju socijalnog programa ostati bez posla, ali bolje je i to nego da rade džabe, za platu od 8.000-15.000 mesečno, kaže Ristić.

On dodaje da su se gotovo svi radnici opredelili za opciju socijalnog programa po kojoj bi im bilo isplaćeno 200 evra po godini radnog staža.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *