Albanski lideri u Tirani: Međusobno priznanje Kosova i Srbije za mir u regionu

BUJANOVAC, TIRANA, 24. avgust 2018. (foto Titulli.com)- Sporazum o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije će dovesti do normalizacije odnosa između dve zemlje, ali i doneti stabilnost u regionu, izjavio je ministar za Evropu i spoljne poslove Ditmir Bušati na sastanku sa predstavnicima Albaca juga Srbije.

Kako prenose mediji, na sastanku u Tirani je zaključeno da bi „normalizacija odnosa Kosova i Srbije“ donela trajnu stabilnost regionu.

„Mi smo uverenja da proces dijaloga treba da bude zaključen sporazumom o međusobnom priznavanju između dve zemlje, što će dovesti ne samo do pune normalizacije odnosa između njih, nego i dati snažne garancije za demokratsku stabilnost celog regiona „, rekao je Bušati.

Albanski političari izrazili su zabrinutost zbog socio-ekonomskog položaja što, po njima, dovodi do gubitka perspektive za mlade.

Ministar Bushati je ponovio posvećenost bezuslovnoj podršci u rešavanju njihovih zahteva, i obećao da će Vlada Albanije nastaviti da od Srbije traži uključivanje Albanaca Preševske doline u integraqcione procese.

„To je direktna obaveza srpskih vlasti da omoguće sveobuhvatna prava albanskog stanovništva u Srbiji u pogledu obaveza koje proističu iz procesa pregovora sa Evropskom unijom, kao i međunarodnih normi. Ono što tražimo od Srbije je da za vas obezbedi ni manje ni više nego ista prava koja imaju Srbi na Kosovu „, poručio je je Bušati.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *