fbpx

Burna sednica Koordinacionog tela zbog BRISELSKOG dijaloga

Bujanovac, Beograd, 25. avgust 2018. (Foto RTS)-Predsednik opštine Preševo Šaip Kamberi kaže da ukoliko se postigne dogovor o razmeni teritorija između Srba i Albanaca, Kosovu i Metohiji treba pripojiti celu Preševsku dolinu, a ne samo Preševo, javlja TANJUG a prenosi RTS.

„Naš stav je da nema parcijalnog rešenja, nema opcije da samo Preševo pripadne KiM. Ako se u sklopu Briselskog dijaloga pokrene pitanje razmene teritorija, treba uzeti u obzir Preševsku dolinu kao celinu“, rekao je Kamberi novinarima u Palati Srbija gde je održan sastanak Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Kamberi je naveo da treba iskoristiti poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU u Briselskom dijalogu, kako bi se sagledali problemi albanskog stanovništva na jugu Srbije.

Opština Bujanovac će, kaže, poštovati svaki dogovor koji o tom pitanju postignu Beograd i Priština.

Kamberi je rekao da u opštini Bujanovac nema pomaka u unapređenju prava albanskog stanovništva i sprovođenju Plana od sedam tačaka koji je donet 2013. godine.

„Predstavnici opština su se sastajali sa predsednikom najvišim zvaničnicima, ali ni posle tih susreta nema konkretnih rezultata“, tvrdi Kamberi.

„Tražili smo da budemo partneri u rešavanju problema, ali ako najviše rukovodstvo stvara bauk od toga da će Albanci pokupovati Vranje i da ne treba da kupuju javna preduzeća koja se prodaju u Bujanovcu, onda je to jasna slika da ova država ne želi te građane“, smatra Kamberi.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić isključio je mogućnost pripajanja te opštine KiM.

„Građani opštine Medveđa nikad nisu imali takve inicijative. Mislim da se tako nešto neće dogoditi“, rekao je Arsić.

Istakao je da su odnosi srpskog i albanskog stanovništva tradicionalno dobri i da je Medveđa primer dobre međuetničke saradnje.

„Zajednički rešavamo probleme i o svemu se dogovaramo transparentno“, dodao je Arsić.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković naveo je da ne postoji rizik da će bilo koja od tri opštine tražiti pripajanje sa KiM.

Stanković je podsetio da je Program o sedam tačaka prekinut na inicijativu albanske strane nezadovoljni rasporedom mreže sudova i tužilaštva.

Govoreći o tome šta je na jugu Srbije urađeno u proteklom periodu, Stanković je naveo da je obnovljeno porodilište u Preševu, otvoreno Odeljenje Ekonomskog fakuletat iz Subotice.

Stanković je rekao da očekuje da će Program o sedam tačaka biti nastavljen da se sprovodi na jesen.

Sastanku nije prisustvovao predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi zbog, kako je rečeno, obaveza koje ima u Tirani.
One thought on “Burna sednica Koordinacionog tela zbog BRISELSKOG dijaloga

  1. Цецко

    Камбери каже да су обесправљени а не признају државу Србију. Увек се позивају на референдум из 1992. године кад им нешто није по вољи. Прешевска долина како ви називате овај крај не постоји. То је ваша и ваших ментора са запада измишљотина. Постоји Прешевска повија (вододелница). То је потез од Прешева до Добросина. Када сте обесправљени како то да сте у Прешеву и Бујановцу (уз помоћ САД и неспособне власти Р. Србије) на власти? Придржавате ли се Устава и Закона Р. Србије? НЕ! Па чак ни појединих чланова Статута општине.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *