Britanski EKONOMIST: Priznanje KOSOVA u zamenu za autonomiju na SEVERU

BUJANOVAC, 1. septembar 2018. – Srbija bi mogla da prizna nezavisnost Kosova u zamenu za autonomiju za Srbe severno od Ibra, piše prestižni britanski časopis The Economist, koji se poziva na izvore upućene u briselski dijalog i razgovore Vučića i Tačija.

U tekstu originalnog naslova „Pandorina kutija“, po izjavi Šaipa Kamberija, predsednika opštine Bujanovac (vidi na kraju teksta), koji je sa engleskog preveo i objavio portal Kossev, navodi se da bi Vučićev i Tačijev „pravi plan mogao da bude razmena priznanja Kosova od strane Srbije u zamenu za srpsku autonomiju unutar njega“.

Kraj jugoslovenskih ratova pre 20 godina je doveo do toga da stotine hiljada ljudi ostane u državama koje nisu smatrali svojim. Teško je, rekli su mirotvorci: prekrajanje granica bi samo dovelo do većeg sukoba.

Kao rezultat, oko 120.000 Srba je ostalo na Kosovu u kojem dominiraju Albanci; oko 60.000 Albanaca živi u „Preševskoj dolini“ u Srbiji, piše Ekonomist a prenosi Kossev.

Određeni lokalni lideri se odavno zalažu za razmenu, ali do nedavno i EU i Amerika nisu prihvatale ovu ideju. To se sada promenilo. Federika Mogerini navodno želi sporazum o priznavanju Kosova od strane Srbije do kraja njenog mandata visoke predstavnice EU za spoljnu politiku naredne godine, dok bi razmena teritorije mogla da bude jedan od načina da se on i postigne.

Prema primedbi savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona (John Bolton) 24. avgusta, Amerika se više ne suprostavlja ovoj ideji. Možda je do ovoga došlo zahvaljujući trampovskom entuzijazmu ka sklapanju dogovora i nacionalizmu. Srpski i kosovski zvaničnici takođe nastoje da ubrzaju stvari pre evropskih parlamentarnih izbora sledećeg maja, jer bi ovi izbori mogli da dovedu do stvaranja više populističke komisije protiv proširenja.

Kosovski predsednik Hašim Tači i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić, više od mesec dana iznose nejasne izjave o mogućem dogovoru. Očigledna razmena obuhvata sever Kosova naseljen Srbima za „Preševsku dolinu“ u Srbiji, međutim, lokalno stanovništvo je podeljeno povodom toga da li bi to trebalo da se dogodi i da li će se dogoditi.

Mnogi analitičari veruju da gospodin Tači i gospodin Vučić zapravo nemaju nameru da menjaju granice, već da se pripremaju za dogovor o obliku srpske autonomije unutar Kosova u zamenu za priznanje.

Iako će obe strane mrzeti sporazum, njihovi lideri će barem moći da kažu kako su sačuvali dragocenu teritoriju.

Ali ako se ovde granice stvarno prekraju, šta će biti sa onim granicama u Makedoniji, udaljenim nekoliko milja, a gde je četvrtina stanovništva albanske nacionalnosti?

A šta će biti sa Bosnom, u kojoj Milorad Dodik, lokalni srpski lider koji želi nezavisnost od BiH, kaže, pritom namerno upotrebljavajući dvosmislene reči, da bi Srbi u regionu trebali da zabeleže šta pripada njima, a šta njihovim susedima?

Na pitanje o riziku od sukoba, albanski gradonačelnik Bujanovca u Preševskoj dolini Šaip Kamberi odgovora: „Ne otvaramo Pandorinu kutiju. Mi smo kutija!“




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *