Rojters: Kamberi danas može da dosanja svoj san

Bujanovac, 7. septembar 2018. (Izvor: Rojters) – Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, počeće da živi svoj san ukoliko danas u Briselu Srbija pristane da zameni deo svoje teritorije sa Kosovom, počinje Rojters koji se bavi današnjim razgovorima u Briselu Vučića i Tačija.

„Svi Albanci sanjaju da će se to jednog dana desiti“, rekao je Kamberi.

„Nije bilo tako blizu.“, dodao je za Rojters

Zauzvrat, Srbija bi preuzela sever Kosova koji je uglavnom naseljen Srbima.

Prema pisanju Rojtersa, od Vučića i Tačija očekuje se da danas u Briselu po prvi put zvanično razgovaraju o zameni teritorija.

„Ovu ideju su prvi put pokrenuli srpski zvaničnici, među njima i ministar odbrane i ministar inostranih poslova. Predsednik Kosova Hašim Tači potom je preuzeo i rekao da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu“, kaže se u tekstu i dodaje da je ovaj predlog podelio Evropsku uniju.

Zagovornici ideje kažu da bi razmena „pomogla u rešavanju sukoba između dve zemlje, skoro 20 godina nakon bombardovanja od strane NATO“

Prema pisanju Rojtersa, protivnici ove ideje, poput Nemačke, smatraju da bi razmena teritorija „otvorila stare rane u regionu koji je i dalje pogođen etničkim sukobima devedesetih“.

„Naravno, mi ćemo to pravilno pogledati. Nećemo podržati nešto što ne funkcioniše i što bi moglo da bude seme sukoba u budućnosti, ali nećemo to ni rušiti ako obe strane stanu čvrsto iza sporazuma“, rekao je za Rojters zvaničnik EU koji je odbio da bude imenovan.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *