Inspekcija u Bujanovcu otkrila 23 radnika na crno, a u Preševu…

BUJANOVAC, 11. septembar 2018. (foto ilustracija 123RF.com)– U dve firme u Preševu inspekcijska kontrola otkila je 94 neprijavljena radnika, što je najviše na jugu Srbije, dok su 63 radnika na crno pronašla u Trgovištu.

Prema podacima sa sajta Ministarstva rada, u Bujanovcu su kod dva privatnika otkrivena 23 neprijavljena radnika.

Resorni ministar Zoran Đorđević je, posle sastanka sa inspektorima rada, najavio da će uskoro na sajtu Ministarstva biti objavljen spisak svih preduzeća koji drže neprijavljene radnike, „kako bi svi videli ko zloupotrebljava ljude i krši zakone“.

Kako prenosi portal Južne vesti, u Vranju je kod dva privatnika radilo devetoro ljudi „na crno“. U Vladičinom Hanu je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, u kontroli jedne firme pronađeno troje radnika bez ugovora o radu, a u Surdulici je u inspekcijskoj kontroli zatečeno 10 radnika na crno kod jednog poslodavca.

Firme koje prednjače sa neprijavljenim radnicima se bave proizvodnjom obuće, gde je ukupno zatečeno njih 117 bez ugovora.

Na jugu Srbije je prilom kontrole pronađeno 286 neprijavljenih radnika na kojima su poslodavci samo tokom avgusta uštedeli 4,7 miliona dinara ako pretpostavimo da su radili za minimalac.

Ministar Zoran Đorđević je pozvao sve koji znaju da neko angažuje radnike na crno, da prijave na telefon 0800/300-307 koji je pokrenut u okviru projekta „Reci NE radu na crno“.

Krajem avgusta je u Beogradu na gradilištu poginuo radnik koji nije bio prijavljen, kada se na njega obrušio zid, što je i iniciralo pojačane inspekcijske kontrole.




One thought on “Inspekcija u Bujanovcu otkrila 23 radnika na crno, a u Preševu…

  1. Ljubisa

    4 meseca sam radio na crno u mlekari Milk hous u Bujanovac ranije se zvao Razvitak a i dalje radnici rade u proozvodnji na crno da li ima zakon mogu li da ga tuzim za ovo sto sam radio na crno a rekavsi da cu prijavim gazda mi je pretio ubistvom u svojoj kuci

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *