fbpx

Mitrović: Bujanovac nikada nije bio deo Kosova

Bujanovac, 12. septembar 2018.- Politički lideri Albanaca sa juga Srbije, zahtevima da se tri opštine tog dela države pripoje Kosovu, mogu da izazovu međuetničke sukobe, rekao je za Fonet narodni poslanik i predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Bujanovcu Nenad Mitrović.

Na pitanje kako tumači zahtev lidera Albanaca iz Bujanovca i Preševa da Skupština Kosova donese odluku o pripajanju tri opštine juga Srbije Kosovu, Mitrović je rekao da takav zahtev ne doprinosi napretku dijaloga Beograda i Prištine.

– Odluka skupštine Kosova nije obavezujuća ni za Beograd, ni za međunarodne predstavnike – rekao je Mitrović.

On je precizirao da „ovo što Albanci sa juga Srbije traže ide u prilog održavanja izbora za Nacionalni savet Albanaca“ 4. novembra.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su predstavnici Albanaca izgubili kredibilitet kod svojih birača i sad pokušavaju da ih animiraju pred izbore za Nacionalni savet.

On je podsetio da tri opštine, koje se pominju, nikada nisu bile u sastavu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Mitrović je upozorio da iste zahteve mogu da upute i Albanci koji žive u Makedoniji, u Kumanovu, na severu Skoplja, oko Tetova itd.

– Šta to onda znači? Hoćemo li da imamo domino efekat u okruženju? Da Albanci iz okruženja traže da u okviru rešavanja pitanja statusa Kosova reše svoj status u drugim zemljama, ne samo u Srbiji, jer su tu i Makedonija i Crna Gora – zaključio je Mitrović.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *