fbpx

KOHA: Promena granica ne može da prođe bez nasilja

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 27. septembar 2018. (foto mapa Kosova/Kossev) – Malo je verovatno da će promena granica Kosova da prođe bez nasilja – procene su nekoliko evropskih ambasadora u Prištini, u poverljivom izveštaju koji je izrađen za potrebe Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), pan-evropske organizacije sa velikim uticajem, piše Koha Ditore a prenosi portal Kossev.

U izveštaju se ocenjuje da je Tači počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok su oni koji se pominju kao protivnici njegove ideje o promeni granica i razmeni teritorija – premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i Pokret Samoopredeljenje.

„Obe strane u debati o ideji ‘korekcija granica’ u zemlji su jasno definisane: premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji i opoziciona stranka Samoopredeljenje – protive se ideji, dok je predsednik Hašim Tači njen glavni zagovarač,“ navodi se u izveštaju.

Izveštaj na tri stranice, čiju jedan primerak poseduje „Koha ditore“, izradio je Norbert Rotgen (Norbert Roettgen) –  aktuelni predsednik Odbora za spoljne poslove u nemačkom parlamentu – Bundestagu i Robert Kuper (Robert Cooper) – bivši supervizor tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije. Izveštaj se bavi i pitanjem referenduma o novom nazivu Makedonije, kao i debatom na Kosovu o promeni granica.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.