Štrajkači GMP i dalje bez plata

Bujanovac, 3. oktobar 2018.- I deset dana nakon što su prekinuli štrajk glađu radnici Gumoplastike nemaju nijednu novu informaciju o tome kada će im država isplatiti dug za zaostale zarade, koji je zaključno sa 2016. bio veći od 12 miliona dinara, prenosi Danas.

Radnici su 21. septembra prekinuli petodnevni štrajk glađu u pogonu bujanovačke fabrike koja je u većinskom vlasništvu države Srbije jer im je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović obećao da će već narednog ponedeljka, 24. septembra, početi sa obračunavanjem preostalog duga i da će im novac onda u najkraćem roku biti isplaćen.

– Bili su prošlog ponedeljka, u fabrici se navodno rade obračuni, ali niko od predstavnika radnika ne prisustvuje tome, niti imamo informaciju dokle se stiglo sa tim. Znamo jedino što nam je Stevanović rekao te večeri kad smo prekinuli štrajk, da nećemo dobiti socijalni program i da će nam dug za zarade biti isplaćen čim se obračuni završe. Rečeno nam je i da će to trajati naredne nedelje – kaže za Danas poverenik UGS Nezavisnost u Gumoplastici Slavoljub Ristić.

Stevanović je pre 10 dana radnicima rekao kako država „želi da pomogne“, ali i da oni nemaju pravo na socijalni program, kao i da država u slučaju Gumoplastike nikome ništa ne duguje. Obavezu da izmiri potraživanja radnika, kako je rekao Stevanović, ima isključivo poslodavac.

Stevanović je najavio da će od 24. septembra predstavnici Ministarstva privrede otići u kompaniju, gde će, zajedno sa rukovodstvom Gumoplastike, pokušati da utvrde sve što je neophodno kako bi preduzeće u narednim nedeljama izmirilo određene obaveze prema radnicima.

Radnici Gumoplastike su od kraja prošle godine u totalnoj obustavi rada. Od većinskog vlasnika – države koja ima 85 odsto akcija tražili su da im isplati više od 12 miliona dinara zbog toga što im je godinama isplaćivala zarade između 8.000 i 15.000 dinara, mnogo manje od zakonskog minimalca.

Osim toga, 40 radnika je štrajkovalo i zbog toga što im nije isplaćen socijalni program za koji su se prijavili još juna prošle godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *