fbpx

Milan St. Protić: Jug Srbije je za državu važniji od severa Kosova

BUJANOVAC, BEOGRAD, 8. oktobar 2018. (foto N1)- Jug Srbije je za državu mnogo važniji od severa Kosova. Jug Srbije je neuporedivo značaniji za Srbiju zato što tuda prolazi autoput i ako Srbija izgubi moravsko-vardarsku dolinu izgubila je žilu kucavicu, rekao je u intervjuu za Blic istoričar Milan St. Protić.
On smatra da će, kada je u pitanju Kosovo, sve ostati status kvo kao što je bilo poslednjih 20 godina i ne vidi prostor za korak napred sa takvim protagonistima – kako predstavnicima Beograda i Prištine, tako i međunarodne zajednice.

U intervjuu za „Blic“, na pitanje koje je to rešenje o kojem Vučić govori da mu nije prošlo, Protić kaže da misli da je Vučić govorio o razmeni teritorija – jug Srbije za sever Kosova.

„Kako tačno i u kojim međama, nije bitno. Umesto dobrovoljne razmene stanovništva oni su razmišljali o razmeni teritorija. Mnogo je gora i teža razmena teritorija nego razmena stanovništva“, smatra Protić.

On dodaje da bi Srbima, koji trenutno žive južno od Ibra neuporedivo bilo bolje u Srbiji, da tamo za njih nema budućnosti.

„Na severu je stvoreno nešto što više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu i to je najveći problem“, dodao je on.

Iznosi i svoje viđenje rešenja za KiM, prema kojem bi Srbija priznala Kosovo, ali bi odmah dobila članstvo u EU i eksteritorijalnost svetinja na KiM, Srbi s KiM dobili bi opciju da se presele u Srbiju, a Albanci s juga Srbije na Kosovo.

NATO, EU i Savet bezbednosti bi trebalo da garantuju Srbiji teritorijalni integritet a za Srbiju bi trebalo obezbediti dugotrajnu finansijsku pomoć koja bi je za desetak godina podigla na noge.

„Da sačuvamo i jedno i drugo, mislim da je nemoguće“, kaže on.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.