Haradinaj: Saučešće ideji o razmeni teritorija

Bujanovac, Priština, 9. oktobar 2018.- Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je ideja o razmeni teritorija umrla, a skupštinska Rezolucija koja navodi ustavnu odredbu da niko, osim Skupštine, ne pregovara o granicama, bila bi obavezujuća za sve, pa i za predsednika zemlje, prenosi Anadolija

Haradinaj je, odgovarajući na pitanja novinara, izrazio saučešće povodom „smrti ideje o razmeni teritorja“ i naveo da bi bilo dobro da se u Skupštini Kosova usvoji rezolucija koju su predložile partije vladajuće koalicije.

„Prvi član rezolucije uzet je iz prvog člana Ustava, kome je dodat i pasus da niko ne pregovara o granicama, kao i član koji obavezuje da se to pravo ostavlja samo Skupštini“, rekao je premijer Kosova, nakon što je odlikovao Zlatnom kartom Kosova književnicu Helenu Kadare.

Partije vladajuće koalicije izradile su tokom vikenda nacrt rezolucije od šest tačaka u kojoj, pored ostalog, piše da „Skupština Republike Kosovo insistira da se dijalog zaključi međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, kroz koji će dovesti do uzajamnog priznanja Republike Kosovo i Republike Srbije“.

Na drugoj srani, kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će nastaviti da zagovara korekciju granica koja bi podrazumevala pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *