Predragu Blagojeviću nagrada „Katarina Preradović“ za novinarsku izuzetnost

Bujanovac, Niš, Beograd, 10. oktobar 2018.- Zato što je u svom radu ispoljio profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost, ovogodišnji dobitnik nagrade “Katarina Preradović” za 2018. godinu je glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, naveo je žiri.

Za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda i doprinos razvoju društva, u čast prerano preminule novinarke, od prošle godine dodeljuje se ovo novinarsko priznanje.nagrada katarina preradovićVredno priznanje; Foto: A. S.

Urednik Južnih vesti poručio je da mu je čast biti dobitnik i istakao da je novinarstvo borba za slobodu, istinu i pravdu.

-Retke su profesije u kojima se nagrade za dobar rad ustanovljavaju po onima koji više nisu živi upravo zato što svoj rad nisu doživljavali kao posao, kao nešto što ima radno vreme i što se radi za platu, za novac – već kao borbu za slobodu, istinu i pravdu. Ne smemo da zaboravimo kolege koje su uverenja i ideje platili svojim životom, ali se nadam da nećemo u skorije vreme biti u prilici da ustanovljamo nove nagrade sa imenima onih retkih koji se novinarstvom i dalje bave časno – poručio je Blagojević.

Nagradu je umesto Blagojevića, privremeno odsutnog iz Srbije, u njegovo ime i ime redakcije Južnih vesti primio zamenik urednika Aleksandar Stankov.dodela nagrade katarina preradovicUručio Marko Somborac; Foto: A. S.

Ovo priznanje daje se u znak sećanja na Katarinu Preradović (1972 -2015), hrabru, doslednu i plemenitu novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN, koja je prkosila direktnim i konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima.

Fondacija “Katarina Preradović” dodeljivanjem ove nagrade, kako navode organizatori, želi da promoviše vrednosti koje je Katarina zastupala i kojima nas je sve zadužila pišući beskompromisne tekstove o korupciji, pljački kroz privatizaciju, manipulisanju javnim finansijama i gušenju slobode i nezavisnosti medija.

Dodeljuje se po drugi put, a prošle godine dobitnik je bio karikaturista Blica Marko Somborac.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *