Trgovište strahuje od „bugarizacije“

BUJANOVAC, TRGOVIŠTE, 27. oktobar 2018. (foto I.M./ Južne vesti) – Sve veći broj meštana Trgovišta izjašnjavaju se kao Bugari, iako u ovom mestu oni nikada nisu živeli, što se može videti iz popisa.

Ovo tvrdi Marko Krstić, šef Opštinskog odbora Narodne stranke (NS) Vuka Jeremića u Trgovištu, koji od predsednika opštine Nenada Krstića traži objašnjenje ove pojave.

„Sve veći broj stanovnika opštine Trgovište nam se obraća sa istim informacijama, pa smo prinuđeni da javno zatražimo od predsednika opštine Nenada Krstića pojašnjenje, uz dužno poštovanje prema bugarskoj nacionalnoj manjini“, navodi Marko Krstić u obraćanju Bujanovačkim.

On ovu pojavu tumači kao „nasilnu asimilaciju“ i podseća da je ona ustavom zabranjena, „što znači da niko ne sme nasilno i veštački menjati nacionalnu strukturu stanovništva, na području gde je ona etnički čista.“

Mi iz Narodne stranke ne znamo koji je cilj takve akcije, ali znamo da ako su te priče tačne neko će morati da odgovara. Jer u budućnosti Trgovište kao pogranična opština, koja se graniči i sa Bugarskom i sa Makedonijom, može da ima ozbiljne posledice sa samom teritorijom“, upozorava Marko Krstić.

Portal InfoVranjske prenosi pismo svog čitaoca koji tvrdi da se u poslednje vreme oko 800 meštana Trgovišta pod pritiskom izjasnilo da ima bugarsko poreklo, kako bi mogli da glasaju na izborima za savete nacionalnih manjina u Srbiji 4. novembra.

Prema istom izvoru, na popisu 2011. u Trgovištu su se 14 stanovnika izjasnila kao Bugari, a u Pčinjskom okrugu registrovano je 7.287 pripadnika ove manjine.

Pripadnici bugarske zajednice u Srbiji će na izborima 4. novembra moći da glasaju za dve izborne liste.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *