Varadi: Razgraničenje znači da je Kosovo nezavisna država

Bujanovac, Beograd, 12. novembar 2018. (Foto prtsc Fonet i JV)- Profesor međunarodnog prava i akademik Tibor Varadi naveo je u emisiji „Kvaka 23″ da koncept razgraničenja podrazumeva da je Kosovo država, jer je “pregovaranje o granicama moguće između država“, prenose Južne vesti.

Dodaje i da je secesija Kosova protivna međunarodnom pravu, ali misli da Kosovo de facto nije deo Srbije.

U novom izdanju Fonetove emisije „Kvaka 23“ tema je, između ostalog, bilo famozno razgraničenje koje pominju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Ovonedeljni gost Tibor Varadi tvrdi da ako je Kosovo deo Srbije, onda nema pregovaranja o granicama i naglašava da razgraničenje znači „implicitno prihvatanje da je Kosovo država“.

-Retorika očuvanja Kosova unutar Srbije nije retorika koja je spojiva sa realnošću, jer ako nam ukradu automobil, ne možemo da tvrdimo kako ćemo i dalje da sačuvamo taj automobil – napominje Varadi.

Akademik vidi Kosovo kao jedan „od najozbiljnijih problema“, naročito u kontekstu nacionalizama i činjenice da na Kosovu postoji srpska manjina.

-Svi ljudi, bez obzira da li su manjina ili većina, pre svega zaslužuju da ostanu ljudi – kaže Varadi.

Profesor Varadi smatra da se taj problem može rešiti na dva načina.

-Jedan je brutalan potez koji podrazumeva razmenu i etnički princip, a drugi bi bio jedna vrlo ozbiljna i široka autonomija za Srbe na Kosovu i posebne mere zaštite srpske kulturne baštine. Ako to ne reše Srbija i Kosovo, onda bi to bilo jedno nametnuto rešenje međunarodne zajednice. Šansu za rešenje trebalo dati onima koji su direktno zainteresovani – navodi Varadi.

Bez obzira na to kako će izgledati kompromis, Varadi poručuje da je „teško pretpostaviti da li je to moguće“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *