Prosvetari složni u štrajku

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 11. decembar 2018. Većina zaposlenih u dve bujanovačke škole, OŠ „Branko Radičević“ i SSŠ „Sveti Sava“ danas štrajkuje skraćenjem časova na 30 minuta.

Nastavnici u OŠ „Branko Radičević“, okupljeni u tri sindikata, postigli su dogovor da se časovi skratena 30 minuta i toga se cela prepodnevna smenadržala.

„Priključili smo se štrajku prosvetnih radnika u Srbiji i skratili časove. Kompletna prva smena je ispoštovala dogovor. Sa sigurnošću mogu dakažem da će isto postupiti i sve kolege u drugojsmeni“, rekla je za Bujanovačke Marija Stojanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Direktorka Mirjana Nešić je potvrdila da je škola u štrajku, ali da će se danas  zvoniti dva puta, na 30 i 45 minuta, u slučaju da ima onih koji ne žele da štrajkuju.

U SSŠ „Sveti Sava“ je nešto drugačija situacija – časovi nisu skraćeni i sigurno je da ne štrajkuju svi zaposleni, kako je rekla direktorka Biserka Jović,ali da je više radnika koji drže časove od 30 minuta potvrdile su i direktorka i predsednica USPRS Olivera Filipović.

„Od 23 zaposlena, članova USPRS, ne štrajkuje samo dvoje radnika. Za kraj časa zvoni nakon 45 minuta, ali mi izlazimo iz učionica 15 minuta ranije“, rekla je Filipović.

Po proceni direktorke Jović, 70 odsto nastavnog osoblja štrajkuje.

„Lično sam se uverila da su pojedini članovi Sindikata obrazovanja, druge sindikalne organizacije u školi, radili punih 45 minuta“, istakla je direktorka.

Po nezvaničnim informacijama, u ostalim školama bujanovačke opštine broj radnika koji štrajkuju je na nivou statističke greške.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da prosvetnim radnicima niko nije obećao povećanje plate od 14,67 odsto, što je jedan od zahteva štrajkača.

Pored povećanja zarade, prosvetari zahtevaju i nastavak pregovora o platnim grupama i razredima.




2 thoughts on “Prosvetari složni u štrajku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *