Javna rasprava o budžetu u polupraznom amfiteatru

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Potrebe su ogromne: Kamberi

Bujanovac, 20. decembar 2018. –Javna rasprava o budžetu opštine Bujanovac za narednu godinu,održana je u četvrtak na Ekonomskom fakultetu, a u gotovo praznom amfiteatru o načinu raspodele projektovanih 1,06 milijardidinara, upoznati su uglavnom članovi opštinske administracije, nekoliko direktora škola iučenici Srednje školeSezai Suroi“.

Organizovanjem i ove javne rasprave o budžetu opštinska vlast je još jednom ispunila formu, ali suštinske rasprave o načinu trošenja narodnih para nije bilo, pre svega zbog izostanka predstavnika opozicije, ali i građana, o čemu čitajte kasnije na našem portalu.

Prošle godine je javna rasprava bila zakazana na dan slave Svetog Nikole, i to u večernjim satima, što je opozicija oličena u Srpskoj naprednoj stranci okarakterisala kao nameru vlasti da spreči debatu, pa su njeni članovi, predvođeni odbornikom Nenadom Zafirovićem, demonstrativno napustili skup na samom početku.

Govoreći o projektovanom budžetu, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da je „realan i da pokriva najveći deo potreba građana“.

„Planirani iznos prihoda je ostvariv, ali potrebe su ogromne, trudili smo se da pokrijemo sve segmente“, rekao je Kamberi.

Najveći prihodi se očekuju od poreza na zarade – 206 miliona dinara, transferovana sredstva i ove godine godine iznose 391 milion dinara, a iz Koordinacionog tela je planirano 115 miliona dinara.

Najveći potrošač među direktnim korisnicima budžeta je Opštinska uprava sa oko 205 miliona dinara, a od indirektnih PU „Naša radost“ za koju je planirano 110 miliona.

Za subvencije u poljoprivredi biće izdvojeno nešto više od 22 miliona dinara, podsticaji za preduzetnike iznose 10 miliona, koliko je opredeljeno i za finasiranje sportskih klubova.

Pozicija za medije je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 5 miliona dinara.

Kako je rečeno, u putnoj infrastrukturi će se realizovati 90 projekata, a najviše novca – 40 miliona dinara je planirano za kapitalni projekat izgradnje puta Zarbince – Muhovac.

„U ovoj oblasti je svako naseljeno mesto uključeno bar sa jednim projektom“, naglasio  je prvi čovek opštine.

U budžetu je i transfer stanica sa dodatnih 10 miliona dinara za izgradnju spoljnih priključaka.

Za finansiranje stručne prakse će biti izdvojeno 15 miliona dinara, a studenti će i naredne godine moći da računaju na jednokratnu pomoć za šta je planirano 10 miliona dinara.

Predlog odluke o budžetu naći će se na dnevnom redu sednice SO Bujanovac zakazanoj za ponedeljak (24. decembar).




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *