Skupština usvojila budžet za 2019.

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. decembar 2018. – Budžet opštine Bujanovac za 2019. godinu od 1,06 milijardi dinara usvojen je na sednici lokalnog parlamenta u ponedeljak nakon rasprave u kojoj su se predstavnici vladajuće većine i opozicije međusobno optuživali za korupciju, zloupotrebu službenog položaja i nenamensko trošenje sredstava.

Nakon što su odbornici koalicije oko SNS napustili zasedanje nezadovoljni zbog odbijanja njihovog predloga da se u dnevni red uvrste izveštaji korisnika budžeta i zahtev za formiranje komisije o tri kapitalna projekta, usledila je rasprava o predlogu budžeta koji je žestoko kritikovan od strane predsednika opozicione Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija i  šefa odborničke grupe ove stranke Hajredina Hide.

„Ovo je potrošački budžet kojim se plen deli na osnovu interesnih sfera vladajućih partija i proporcionalno njihovoj snazi“, ocenio je Hida.

Arifi je izneo niz zamerki vezanih za subvencije u poljoprivredi, planiranih u iznosu od oko 20 miliona dinara, istakavši da ih prethodnih godina dobijaju ljudi koji nemaju veze sa poljoprivredom, već su zaposleni u Opštinskoj upravi.

Za njega je sporna i kontrola raspodele podsticaja za preduzetnike, u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

Podsticaje su do sada dobijale fantomske firme, otvarane pre konkursa i zatvarane po dobijanju sredstava, to možete proveriti u Agenciji za privredne registre”, rekao je Arifi.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je odgovorio da gakradljivcem nazivaju oni koji su do guše zaglavljeni u korupciju”.

Nisam želeo da u javnost iznosim hrpu dokumenata o kršenju zakona od strane prethodne vlasti. Koliko puta je bivši predsednik opštine naplatio prekovremeni rad, ili koliko puta mu je menjan iznos plate, na intervenciju nadležnih organa”, rekao je Kamberi, dodavši da je budžet opštine kristalno čist i jasan i da će podneti ostavku ukoliko nadležno ministarstvo utvrdi da nešto nije u redu.

Inače, u budžetu za 2019. godinu od poreza na zarade se očekuju prihodi u iznosu od 206 miliona dinara, transferovana sredstva iznose 391 milion dinara, a iz Koordinacionog tela je planirano 115 miliona dinara.

Od direktnih korisnika budžeta najveća stavka je Opštinska uprava sa oko 205 miliona dinara, a od indirektnih PU „Naša radostza koju je izdvojeno 110 miliona.

U putnoj infrastrukturi je planirano 90 projekata, a najviše novca – 40 miliona dinara biće utrošeno za kapitalni projekat izgradnje puta ZarbinceMuhovac.

U budžetu je i transfer stanica sa dodatnih 10 miliona dinara za izgradnju spoljnih priključaka.

Za finansiranje stručne prakse je opredeljeno 15 miliona dinara, a za jednokratnu pomoć za studente 10 miliona.




3 thoughts on “Skupština usvojila budžet za 2019.

  1. Александар Д. Поповић

    Да ли је буџет општине Бујановац за 2019 годину 1, 06 или 1,6 милијарде динара?. Није мала греска, већ око 60%.

    Reply
  2. Александар Д. Поповић

    Да ли је буџет општине Бујановац за 2019 годину 1, 06 или 1,6 милијарде динара. Није мала греска, већ око 60%.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *