Raspisan konkurs za novinarsku nagradu Slađana Veljković

Bujanovac, 26. novembar 2018. Foto Dejan Dimić- Novinarska nagrada koja nosi ime prerano preminule vranjske novinarke Slađane Veljković prvi put će biti biti dodeljena u 2019. godini, objavio je Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) koji je ustanovio ovo priznanje.

Na konkursu mogu učestvovati novinari iz svih sfera novinarstva (televizija, štampani i online mediji) sa teritorije Srbije i iz redakcija iz regiona koje izveštavaju na srpskom, kaže se u propozicijama, prenosi VranjeNews.

Radove kojima se konkuriše treba poslati na email adresu:nagradasladjanaveljkovic@gmail.com, najkasnije do 15. juna 2019. godine.

– U obzir dolaze svi sadržaji objavljeni od 8. jula 2018. godine do 15. juna 2019. godine – saopštavaju organizatori.

Organizacioni odbor, kaže se u saopštenju, doneo je odluku o dodeli tri ravnopravna priznanja u vidu plakete i novčanog iznosa od 200 evra u dinarskoj protivvrenosti.

– Novinari i redakcije mogu poslati svoje predloge za tri kategorije u kojima će se birati najbolja medijska ostvarenja: reportaža, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i nagrada za novinarski poduhvatgodine.

Prerano preminula novinarka Slađana Veljković svojim tekstovima objavljenim u dnevnom listu Večernje novosti, gde je do svoje smrti radila kao dopisnik iz Pčinjskog okruga, „ostavila je neizbrisiv trag, naročito u živopisnim reportažama i ljudskim pričama“, navode iz CMTDO.

Nagrada za najbolji uređivački rad dodeljivaće se kao omaž njenomuređivačkom radu u nedeljniku „Vranjske“.

– Slađana Veljković je živela za junake svojih priča, svojim pisanjem pokretala je sve institucije kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.

Zbog toga ćemo dodeljivati nagradu novinarima koji su uspeli da svojim izveštavanjem pomere granice novinarstva.

Odabrali smo dan njene smrti za dodelu, jer želimo da tog dana živi novinarstvo i uspomena na nju – navode iz organizacionog odbora za dodelu priznanja.

Nagrada će se dodeljivati svake godine na dan Slađanine smrti 8. jula.

Svoju novinarsku karijeru Veljkovićeva je započela u novinama Vranjskim, gde je bila dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine radila je u Večernjim novostima, gde je u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije. Preminula je 2011. godine u 41. godini života.

Sponzor ovogodišnje nagrade je British American Tobacco (BAT) iz Vranja.

– Veliko nam je zadovoljstvo što će prve godine novčani iznos nagrade dodeliti vranjski British American Tobacco, kompanija koja pored investicija u sopstvenu proizvodnju intezivno investira i u društveno odgovorne projekte – navode iz CMTDO.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *