Fudbalske ekskurzije Novice Tončeva na račun opštine

Tončev je važan šraf u SPS nomenklaturi (Foto Bujanovačke)

BUJANOVAC, SURDULICA, 25. januar 2019. Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica, najmanje četiri puta je o trošku opštine putovao na utakmice lokalnog Fudbalskog kluba Radnik tokom 2015. godine, pokazuje zvanična dokumentacija do koje smo došli.

Tončev je na ime dnevnica i putnih troškova iz lokalnog budžeta za ova putovanja naplatio ukupno 70.662 dinara, iako mu u opisu posla kao predsedniku Skupštine opštine Surdulica ne stoji odlazak na fudbalske utakmice.

Na internet stranicama opštine Surdulica, u delu o nadležnostima Skupštine i njenog predsednika, ni jednom rečenicom se ne spominju zadaci vezani za lokalni fudbalski klub.

Iako u javnosti važi za „Novičin klub“, FK Radnik se u Agenciji za privredne registre vodi kao sportsko udruženje, a jedan od dvojice zakonskih zastupnika je Stanislav Tončev, sin Novice Tončeva.

Te 2015, kada je Novica Tončev makar četiri puta o trošku budžeta putovao na utakmice, Radnik je napravio najveći uspeh u svojoj istoriji: plasman u Super ligu, najelitnije fudbalsko takmičenje u Srbiji, u kojoj se nalazi i danas. Međutim, sportski uspeh u suprotnosti je sa poslovnim.

Prema finansijskim izveštajima Radnika dostupnih u Agenciji za privredne registre, klub je tu godinu završio sa poslovnim gubitkom od 7,48 miliona dinara, kao i narednu, da bi gubitak 2017. iznosio 10,3 miliona dinara.

 

 

Radnik je 28. marta, međutim, u Užicu igrao utakmicu sa domaćom „Slobodom“ (pobeda Radnika 2:1), kojoj je prisustvovao i  Tončev

Prema podacima koje je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja od opštine Surdulica dobio i ustupio Bujanovačkim Goran Radojičić iz ovog mesta (o Radojičiću čitajte OVDE), Tončevu je najpre 30. marta 2015. za dnevnice i putne troškove na liniji Surdulica – Beograd – Užice isplaćeno 21.215 dinara.

U putnom nalogu kao svrha putovanja navodi se „službeno“, a u ovom dokumentu olovkom je dopisano i „razgovori u Beogradu u Ministarstvu finansija“.

Radnik je 28. marta, međutim, u Užicu igrao utakmicu sa domaćom „Slobodom“ (pobeda Radnika 2:1), kojoj je prisustvovao i  Tončev.

Krajem sledećeg meseca Tončev se obreo u beogradskom naselju Borča, gde je „Radnik“ igrao sa domaćinom „BSK“ (1:0 za Radnik).

Kao zadatak u nalogu stoji prisustvo utakmici, a dopisano je i „razgovor sa čelnim ljudima Fudbalskog saveza Srbije oko terena sa veštačkom travom u Belom Polju“

Tončev je 30. aprila sa opštinske blagajne dobio 15.871 dinar za dnevnice i putne troškove, a u putnom nalogu kao službeni zadatak navedeno je „prisustvo utakmici“. Kao i u nalogu za Užice, olovkom je dopisano „razgovor sa čelnim ljudima Fudbalskog saveza Srbije oko terena sa veštačkom travom u Belom Polju“, naselju kod Surdulice.

Nakon desetak dana Tončeva je put takođe vodio u jedno od beogradskih predgrađa, sada u Bežaniju, gde je Radnik igrao sa domaćim klubom (0:0). Tončev je naplatio istovetan iznos, 15.871 dinar, a i ostale stavke putnog naloga su slične. Zadatak utakmica a rukom dopisano i „razgovor sa šefom kabineta ministra poljoprivrede“.

Zadatak utakmica a rukom dopisano i „razgovor sa šefom kabineta ministra poljoprivrede“

Te sezone Radnik se domogao „fudbalske elite“, gde je 17. jula premijeru imao u Subotici. Naravno, ni utakmica sa Spartakom nije mogla da prođe bez Novice Tončeva, koji je za dnevnice i putne troškove uzeo 17.665 dinara.

Kao zadatak u putnom nalogu stoji „prva utakmica u Jelen super ligi“, a kao aneks ispisan olovkom „sastanak sa Karadžićem u vezi reflektora na stadionu“.

Zadatak „Prva utakmica u Jelen super ligi“, a kao aneks ispisan olovkom „sastanak sa Karadžićem u vezi reflektora na stadionu“

Radnik od sezone 2015/16 važi za „stabilnog prvoligaša“, stadion je dobio reflektore, dve nove tribine iza golova, moderan semafor, neki njegovi igrači postali su i reprezentativci, a paralelno sa tim i Tončev beleži uspehe na političkom i poslovnom planu. Jedan je od važnijih šrafova u vrhu SPS, a kompanija Tončev gradnja, u kojoj ima 100 odsto vlasništva, važi za jednu od najvećih u svojoj branši u čitavoj zemlji.

Novica Tončev često ističe kako u Skupštini opštine Surdulica radi volonterski, kako u javnom interesu koristi svoja kola i rado ističe svoju filantropiju. Tako je nedavno, povodom 30. rođendana njegove firme, radnicima podelio četiri miliona dinara.

Prema imovinskoj karti koju je kao funkcioner prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, na ime svojih političkih funkcija godišnji prihod mu je preko 1,5 miliona dinara. Osim toga, poseduje nekoliko stanova, kuća, poslovnih prostora, zemljišta, ima i  štedne uloge u bankama, a tu je i kompanija u kojoj ima 100 posto vlasništva.

Stadion je dobio reflektore, dve nove tribine iza golova, moderan semafor: Detalj sa utakmice Radnik-C. Zvezda 2017. (Foto Bujanovačke)

Otuda još više čudi što je za odlaske na utakmice naplaćivao dnevnice i putne troškove.

Svima je poznato da od 2008. pa do sada koristim svoje vozilo i za opštinu, i za FSS i za svoju firmu. Sam to finansiram, i servise, i gume i gorivo… Retko kad napišem (putni) nalog, a za ova četiri bila je i krivična prijava koja je odbačena, a i ti nalozi su bili u vezi sa izgradnjom stadiona u Surdulici“, kaže Tončev u SMS poruci.

„Ovo je jedinstven primer u Srbiji što ne uzimam dnevnice i da se vozim svojim kolima za potrebe opštine“, dodaje.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da Tončev nije imao nameru da se novčano okoristi naplatom dnevnica i putnih troškova za odlaske na utakmice, iako je taj čin protivan „i zakonskim i moralnim normama“.

„Najspornije u svemu je to što je on kao predsednik Skupštine išao na putovanja koja nemaju nikakve veze sa njegovom funkcijom“, rekao je Nenadić

Ivica Tončev i Zvezdan Terzić na stadionu Radnika (Foto Bujanovačke)

STRAST BRAĆE TONČEV PREMA FUDBALU: Novica Tončev (1962, Niš) poslanik je i funkcioner vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), kojoj je pristupio 2009, pošto je prethodne godine kao šef grupa građana osvojio vlast u Surdulici. Od tada su Tončev i SPS neprikosnoveni na vlasti u ovoj južnosrpskoj opštini.Ovaj građevinski inženjer vlasnik je 100 odsto kapitala Tončev gradnje, jedne od najvećih građevinskih kompanija u Srbiji. Osim toga, funkcioner je Fudbalskog saveza Srbije,  pa se veruje da je najzaslužniji što je finalna utakmica nacionalnog kupa 2018. godine odigrana upravo u Surdulici.Široj javnosti, međutim, mnogo je poznatiji njegov mlađi brat Ivica Tončev, ranije savetnik a sada državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, koje vodi šef SPS Ivica Dačić. Ova braća, rodom iz sela Božica sa Vlasinskog jezera, dele zajedničku strast prema fudbalu, a Ivica je direktor FK Radnički iz Niša, koji se na polovini ove sezone nalazi na drugom mestu Super lige u fudbalu

 

 
One thought on “Fudbalske ekskurzije Novice Tončeva na račun opštine

  1. Građanin

    Bravo. Čestitam na činjenici da ste prvi mediji koji je rešio da krene u borbu za topljenje ledinog brega zvanog Tončev. Biće dibro da i drugi mediji, posebno oni beogradski, krenu u ofanzivu.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *