Koha: Konačno rešenje podrazumeva i korekciju granice

BUJANOVAC, PRIŠTINA, 23. februar 2019. – Raspravlja se o tri opcije za priznavanje Kosova od strane Srbije, izjavila je Vjosa Osmani, predsednica parlamentarnog odbora za spoljne poslove Skupštine Kosova a prenosi prištinska Koha.
Ona je s novinama podelila pojedinosti o sadržaju dokumenta za koji je rekla da su ga u načelu prihvatili predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić.
Prema njenim rečima, strane su se sporazumele da konačno rešenje uključuje i „korekciju granice“, piše „Koha Ditore“.
Osmani,   kao poslanica izabrana na listi opozicione Demokratske lige, izjavila je kako dokument sa čijim sadržajem su upoznati međunarodni predstavnici uključeni u proces, ima 10 do 12 tačaka i trenutno ima status nacrta. U svakoj tački se obrađuju načela, na temelju kojih će se rešavati sporovi. A među njima je i priznanje.
-Razmatraju se tri opcije. Ono što insistiraju države koje podržavaju Kosovo je da je priznavanje eksplicitno, tako da „Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu“. No čini se da se pokušava i da se to ne spomene direktno, već u zavijenoj formi kao „prepoznavanje albansko-srpske granice“, što zapravo nije isto što i nezavisnost Kosova, jer se ostatak Kosova nakon korekcije granice može tretirati ili kao deo Albanije ili kao nešto drugo , ali ne i Kosovo kao nezavisna država“, kazala je  Osmani.



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *