Brus Li i Kraljević Marko kao kritika društva

Piše: N. Stevanović

Stefana, buduća prava glumica

Bujanovac, 7. mart 2019 .Glumci Bujanovačkog amaterskog pozorišta (BAP) imali su u sredu uveče još jednu uspešnu premijeru – u ispunjenoj sali Doma kulture u Bujanovcu izveden je komad “Marko Kraljević i Brus Li” po tekstu Momira Dragićevića.

Bajku koju prožima stvarnost”, kako je opisao komad reditelj ove predstave  Ljubiša Čolović, po oceni verne publike BAP-a, bujanovački glumci su izneli na pravi način.

Bilo je sjajno”, rekao nam je po završetku predstave Milan, jedan od mnogobrojnih gledalaca.

Ko je jači

I zaista je bilo sjajno videti na sceni Nikolu kao Marka Kraljevića, Marka u ulozi Brus Lija, Mladena, Jovanu, Mateju, Bojana, Teodoru ostale, a sve simpatije je pobrala devetogodišnja Stefana Stojmenović, najmlađi član ove pozorišne trupe.

Meni je ovo druga predstava, glumila sam i u jednoj školskoj. Nije lako spremiti predstavu, nije to samo da izađeš na scenu, treba da se uživiš u ulogu, ima raznih tehnika”, rekla nam je mala Stefanabudućaprava glumica”.

U komadu se suptilno provlače kritički komentari o stanju u srpskom društvu.

Marko Kraljević i njegov verni Šarac, nakon ponovnog susreta u sadašnjem vremenu dotiču se tema poput demokratije u Srbiji, tranzicije, stanja u pravosuđu, ali i šta deca uče u školamakonstatujući ironično da je “demokratskida Marka Kraljevića nekad ima u udžbenicima, a nekad ne.

Reditelj Čolović kaže da ga čini zadovoljnim sama činjenica da je došlo do premijere.

Videlo se i da je publika zadovoljna, nisam video da je neko napustio salu pre kraja, to mi je dovoljno da budem zadovoljan”, rekao je Čolović.

Za one koji su propustili priliku da vide ko je jači, Marko ili Brus Li, Čolović je najavio još jedno izvođenje predstave u Bujanovcu u skorijoj budućnosti, kao i da će se BAP ovim komadom predstaviti na festivalu u Lebanu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *