Balkan nije Ruanda, krivi smo i mi (Video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. mart 2019. Bujanovčani često upiru prstom na „Komunalac“ zbog prljavih ulica, zapuštenog gradskog parka, kontejnera zatrpanih smećem,  požara na deponiji, ali da nije sve ni do komunalnog preduzeća pokazuju slike iz strogog centra grada, iz Tržnog centra „Balkan“.

Ako ustanovimo da „dežurni krivac“ što Bujanovac tone u smeće u ovom konkretnom slučaju nije „kriv“, jer nisu nadležni, da li ćemo u obrisima slika iz tržnog centra, koji liči na sve osim na tržni centar, videti i nas same?

Ne, pomisliće mnogi, bar ne sve nas, ali vlasnike lokala koje nije briga što im je „poslovni prostor“ na mestu koje izgleda kao gradska deponija u malom jer im je kontejner, udaljen 100 metara,predaleko, pa smeće „odlažu“ ispred lokala koji ne rade, njih ćemo videti, ili se bar naziru.

„Trebalo bi da svako čisti ispred svog lokala, ali tog nepisanog pravila se skoro niko ne pridržava. Zbog toga nam je tako kako je“, rekao je Bujanovačkim vlasnik jedne od radnji.

U Africi, u državi Ruandi, u gradu Kigali, građani svakog ponedeljka sami čiste ulice i svoja dvorišta i taj Kigali je najčistija prestonica Afrike.

Kažu da im jedini problem u održavanju mesta u kojem žive najčistijim na kontinentu pravi kiša, jer je u gradu mnogo neasfaltiranih ulica.

Mislite o tome kad na slikama Bujanovačkih sa „ekološkim katastrofama“ iz tržnog centra, gradskog parka, trga, ulica, divljih deponija pored zgrada, obala Morave budete videli samo JP „Komunalac“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *