Fontane se sele u park, trg dobija novu

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Sređuju se travnjaci i rasveta: Džaferi

Bujanovac, 22. mart 2019. – Fontane na gradskom trgu u Bujanovcu, koje ne rade već tri godine, neće biti popravljane već uklonjene, a na tom mestu instalirane nove, uz dodatne izmene na zelenim površinama i rasveti, rečeno je Bujanovačkim u nadležnom Odeljenju za urbanizam Opštinske uprave.

Na pitanje Bujanovačkih zbog čega se ništa ne preduzima kako bi se fontane osposobile, načelnik odeljenja Amir Džaferi je odgovorio da je doneta odluka o uklanjanju zbog toga što bi „popravka koštala više nego izgradnja novih“.

Koji je tačan iznos u pitanju Džaferi nije mogao da kaže.

Upitne estetske vrednosti: Fontana na trgu

Samo četiri godine nakon što su Bujanovčani dobili novi trg od 65 miliona dinara, čiju su izgradnju od samog starta pratile brojne kontroverze, ponajviše o opravdanosti ulaganja pomenute sume u ovu svrhu, ali i kvalitetu radova, u narednim mesecima će uslediti rekonstrukcija ne samo fontana već i zelenih površina.

„Što se fontana tiče biće promenjena forma. Nove fontane će izgledati poput one na šetalištu u Vranju, dakle samo sa mlaznicama na tlu, s tim što će biti postavljene u obliku slova B“, rekao je Džaferi.

Razmatra se mogućnost da fontane, čije je estetske kvalitete nemali broj građana najblaže rečeno smatrao spornim, budu prebačene u gradski park.

Ostale promene podrazumevaju proširivanje i ograđivanje travnjaka i  instalaciju sistema za navodnjavanje, a predviđene su i korekcije rasvete na trgu.

Po Džaferijevim rečima, u roku od dve nedelje će biti završena izrada projektne dokumentacije, a radove će izvoditi Javno preduzeće „Komunalac“, koje, po njemu, ima tehničke mogućnosti da realizuje projekat.

„Za rekonstrukciju smo se odlučili jer je to jedini način da se isprave greške iz prethodnog projekta“, rekao je on.

Koliko će koštati „ispravljanje grešaka“ još uvek se ne zna, ali je „sigurno da će biti jeftinije, trajnije i mnogo lepše nego što je sad“, kaže on.

Navodno, jedna od grešaka, zbog koje su fontane funkcionisale samo jednu sezonu, odnosno do oštećenja usled nevremena, je i ta što nije bilo nikakve garancije od strane izvođača radova preduzeća „Saba Belča, niti je izvršena primopredaja nadležnosti u održavanju sa JP „Komunalac“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *