Stanari „Crvenih zgrada“ od vlasti traže zaštitu od vlasnika lokala u prizemlju

Piše: N. Stevanović; foto Bujanovačke

Stanari tvrde da vlasnik lokala uzurpira javnu površinu

Bujanovac, 25. mart 2019. – Stanari jedne od takozvanih „Crvenih zgrada“ (Lamele) na samom ulazu u Bujanovac, odlučili su da se zvaničnim zahtevom obrate nadležnim opštinskim službama kako bi se, kako kažu, „konačno stalo na put samovolji vlasnika lokala u prizemlju koji već godinama unazad prisvaja i uzurpira javne površine i izvodi radove u zgradi bez njihove saglasnosti“.

Postoji opravdani strah ljudi koji ovde žive u 17 stanova da će, rušeći zidove i svim ostalim što se tamo radi, oštetiti ili srušiti i potporne zidove i stubove, što bi moglo da ima katasrtofalne posledice, kaže jedan od stanara.

Nakon što je, dodaje drugi stanar, pre nekoliko godina prisvojio javnu površinu sa bočne zgrade, pretvorivši je u baštu svog ugostiteljskog objekta, koji se nalazi u prizemlju lamele „E“, vlasnik lokala je početkom marta otišao i korak dalje i započeo građevinske radove na „spajanju“ više prostorija u prizemlju i oko zgrade.

Stanari imaju saznanja da se nakon prisvajanja pomenutog bočnog prolaza, vlasnik lokala sada namerio da uzurpira i prolaz u čeonom delu zgrade tako što će ga zastakliti i pripojiti lokalu kao da je njegovo vlasništvo.

Stanari naglašavaju da je za takvu vrstu radova neophodna njihova saglasnost, koju vlasnik nema, a kako kažu „gotovo je sigurno da nema ni bilo kakvu dozvolu nadležnih službi“, jer se radovi obavljaju isključivo vikendom kada ne rade inspekcije, što je već ustaljena praksa u zaobilaženju propisa.

„Taj prolaz on trenutno koristi kao da je njegov a ne javna površina, tu su stolovi i stolice, pa čak i do trotoara sa prednje strane zgrade zbog kojih stanari ne mogu da koriste prolaz. Bilo je slučajeva dobacivanja ženama od strane nekulturnih gostiju lokala, koje se zbog toga ustručavaju da prolaze tim putem“, navodi se u zahtevu stanara upućenom Građevinskoj inspekciji i Komunalnoj policiji.

Jedan deo ulaza u zgradu ranije pretvoren u baštu picerije

U zahtevu se traži da se vlasnik pomenutih lokala „spreči u nameri da ostvari planiranu zamisao i prisvoji nešto što mu ne pripada, a da već uzurpirane površine vrati u prvobitno stanje, odnosno stanarima zgrade“.

Na naše pitanje da li su razgovarali sa vlasnikom lokala, stanari kaže da su pokušali, ali da su dobili samo banalno objašnjenje „da se to radi da bi bilo lepše“.

„Zvali smo i policiju u vreme dok su trajali radovi prošlog vikenda, kada se zgrada tresla od udaraca kao da je zemljotres, što je za posledicu imalo pucanje zidova u nekim stanovima. Oni su izašli na lice mesta i samo konstatovali da nije njihova nadležnost. Radovi su tada obustavljeni, ali samo do sledećeg vikenda“, kaže jedan od stanara.

Kako nam je rekao, svesni su greške što nisu reagovali pre 7-8 godina na prve znake samovolje vlasnika i uzurpacije bočnog prolaza.

Stanari se plaše da se ne poremeti statika zgrade

Nismo bili jedinstveni, mi ni sada nemamo funkcionalnu Skupštinu stanara, već nam je dodeljen prinudni upravnik koji se i ne pojavljuje. Uvideli smo da je vrag odneo šalu, sakupili potpise i predaćemo zahtev nadležnima još danas“, kaže on.

Bujanovačke su pokušale da pronađu vlasnika kako bi se čula i njegova strana priče, ali u lokalu nismo zatekli nikoga.

U narednim danima ćemo kontaktirati nadležne službe i saznati da li će i kada reagovati po zahtevu stanara.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *