Bujanovac bez šefova stanara

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. mart 2019. Samo tri zgrade u Bujanovcu, od ukupno gotovo 30, poznate kao „Soliter“, „Karakačka“ i jedna od „Lamela“, registrovane su kao stambene zajednice i imaju skupštine stanara i upravnike u skladu sa Zakonom o stanovanju, koji je donet da bi se sprečilo propadanje objekata, odnosnonemar i nebriga stanara.

Zakon je zapravo preuredio oblast upravljanja i održavanja stambenih zgrada, u najvećoj meri se oslanjajući na kažnjavanju i prinudi.

Ukratko,  stanari su u obavezi da registruju stambenu zajednicu, odnosno skupštinu stanara iupravnika, a ukoliko to ne urade sledi kaznakomunalne inspekcije i uvođenje prinudnog upravnika od strane lokalne samouprave.

Po nezvaničnim informacijama, u Bujanovcu nema kažnjavanja niti prinudnih upravnika za više od 20 zgrada, jer unošenje u registar navodno sprečava zbrka oko adresa i brojeva ulaza, na čijem rešavanju se radi sa nadležnom katastarskom službom.

O funkcionisanju skupštine, nadležnostima iovlašćenjima upravnika, obaveznim izdvajanjima stanara, razgovarali smo sa upravnikom zgrade, koja nema ovakve probleme.

„Zakon ostavlja mogućnost da se registruje stambena zajednica stanara iz određenog ulaza, ili cele zgrade, mi smo se odlučili na drugu soluciju“, kaže Zoran Denčić, upravnik „Karakačke“.

Stanari su mogli da se opredele i za profesionalnog upravnika, koji bi svoje usluge naplaćivao 250 dinara po stanu mesečno, dok Denčić, kao jedan od stanara, ovu dužnost obavlja volonterski.

„Moja dužnost je da sprovodim sve odluke skupštine donete prostom većinom, a koje se uglavnom tiču čišćenja i tekućeg održavanja. Jedan od važnijih segmenata je predstavljanje skupštine pred nadležnim organima i subjektima. Trenutno sam angažovan u nekoj vrsti spora određenih stanara sa JP „Komunalac“ zbog abnormalno velikih računa za vodu“, objašnjava Denčić.

Zakon o stanovanju propisuje i investicionoodržavanje, koje se stanarima naplaćuje po kvadratnom metru stambene jedinice.

Pored tekućeg održavanja koje stanare košta 400 dinara mesečno, čime se plaća čišćenje, obavezno je i izdvajanje za tehničko – investiciono održavanje, koje iznosi 6,5 dinara po kvadratu.Predviđeno je da se sredstva prikupljena u ovusvrhu koriste u vanrednim slučajevima, odnosnonajčešće za kvarove na vodovodnoj ili kanalizacionoj mreži“, objašnjava Denčić.

Kako je rekao, ono što preostane od novca nakraju godine, po odluci skupštine može biti iskorišćeno za ulaganja, poput uvođenja video – nadzora, interfona i slično.

Dakle, ukupni mesečni izdatak po stanu u „Karačkiiznosi od 750-850 dinara i taj iznos seuplaćuje na račun zgrade“, rekao je on.

S obzirom da je za upravnika izabran tek nedavno, kaže da je još uvek rano govoriti o učinku u zgradi koja je prilično zapuštena.

Većeg otpora stanara kada je reč o izdacima zasada nema.

„Odluku o pomenutim iznosima aminovalo je oko60 stanara od ukupno 82, a naravno moraće daplaćaju i oni koji se iz nekog razloga ne slažu. Ipak, još uvek radimo na utvrđivanju načina za prinudnu naplatu, ukoliko bude bila neophodna“, zaključio je Denčić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *