Rampa za Balkansku među u bujanovačkom Domu kulture

Piše: N. Stevanović

Bojazan da bi film izazvao tenzije

Bujanovac, 16. april 2019. Srpsko-ruski film „Balkanska međa“, inspirisan ratnim događajima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, skinut je sa repertoara bioskopa bujanovačkog Doma kulture po naredbi direktora, saznaju Bujanovačke u ovoj ustanovi.

Prikazivanje filma, kako je obrazloženo, moglo bi da podigne međunacionalne tenzije, saznaju Bujanovačke.

”Balkanska međa“, koja prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, trebalo je da bude prikazan u nedelju, ali je nakon naredbe direktora Jetmira Ismailija prikazivanje otkazano, potvrđeno je Bujanovačkim u Domu kulture.

Navodno, direktor je odluku doneo na osnovu procene da bi film o ratu na Kosovu „podigao međunacionalne tenzije“.

Od Ismailija nismo uspeli da dobijemo komentar o zabrani prikazivanja filma, jer je, kako smo saznali, na odmoru, a na naše pozive i poruke nije odgovarao.

Glasine o navodnoj umešanosti lokalne samouprave u donošenju ovakve odluke pokušali smo da proverimo najpre kod šefa kabineta predsednika opštine Rahima Salihija, koji nam je rekao da „apsolutno nije upućen u te priče i uputio nas na direktora Ismailija.

„Ne znam ništa, ne samo o ovom filmu već o bilo kom drugom, jer to nije u mojoj nadležnosti“, naglasio je Salihi.

O ovom slučaju ne zna ništa ni zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić.

Na pitanje da li je neko iz opštinske vlasti naredio skidanje filma sa repertoara on je odgovorio da nema nikakve informacije i da ne veruje da je naređenje stiglo iz Opštine.

Istovremeno, čija god odluka bila Arsić smatra da je pogrešna.

„Rat na Kosovu je bio i prošao. Nije trebalo otkazivati prikazivanje, takve stvari samo pogoršavaju stanje“, smatra Arsić.




One thought on “Rampa za Balkansku među u bujanovačkom Domu kulture

  1. Ana

    Bice tenzija naravno da ce biti ali zbog otkazivanja filma. Sramota jer mislim da zivimo u Srbiji a ne u Albaniji. Sad vise nego ikad zelimo da odgledamo Balkansku medju. Sramota nevidjena kako to neko moze da dozvoli. ???

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *