Reka Pčinja u opasnosti zbog mini elektrana

BUJANOVAC, VRANJE, TRGOVIŠTE, 24. april 2019. (foto Marko Mitrović/VranjeNews) – Grupa ljubitelja prirode sa juga Srbije pokrenula je peticiju za zaštitu reke Pčinje i njenih pritoka od izgradnje mini hidroelektrana (MHE) na ovom prostoru, piše VranjeNews.

Predeo oko Pčinje je pod zaštitom države, a onaj kojim reka protiče kroz teritoriju Bujanovca, oko manastira Prohor Pčinjski, ima status Predela izuzetnih prirodnih odlika.

Peticijom za zaštitu reke Pčinje se izričito traži da se narodu kaže istina, a ispunjenje ostalih zahteva traži se bez odlaganja:

– Da nadležni izađu pred narod i stave na uvid sva dokumenta u vezi sa izgradnjom MHE na teritoriji opštine Trgovište; da stave na uvid sva dokumenta za izgradnju svih MHE i privatizacije vode i izvorišta i da kažu kakva je sudbina skrojena za ljude koji vekovima žive pored svojih voda – navodi se u tekstu zahteva.

Jedan od inicijatora peticije Bojan Milošević rekao da je „planovima i projektima planirana izgradnja 30 derivacionih hidroelektrana na teritoriji opštine Trgovište“.

– Suočeni smo sa opasnošću katastrofalnih razmera. Oni prete potpunim uništenjem prirode Pčinje, naselja u kojima žive ljudi, kulturnog i naučnog nasleđa, turističkog potencijala, ugrožavanjem vodosnabdevanja samog Trgovišta, kaže Milošević.

Prema njegovim rečima, suština prirode Pčinje leži na njenoj očuvanoj rečnoj mreži godišnjem režimuprotoka voda.

-Sada toj milenijumskoj ravnoteži prete planovi ličnog bogaćenja uz neverovatno učešće institucija poput Ministarstva ekologije i Zavoda za zaštitu prirode – navodi Milošević.

Korumpirani aparat, dodaje on, iznedrio je „sistem bez savesti i stručnog integriteta“, a očigledna potreba da se sveukupna priroda Srbije dodatno štiti „pala je isključivo na stanovnike Srbije, ljubitelje prirode“.

– Potpisivanjem ove peticije bićemo deo manifestacije masovnosti i neslaganja sa trgovanjem našim životima i nasleđem, bićemo deo velike borbe za prirodu kakvu treba da ostavimo svojoj deci. Cilj nam je da sačuvamo život, dostojanstvo i naše reke – navodi jedan od inicijatora peticije.

Na specijalizovanoj stranici peticije24.com do momenta postavljanja ovog teksta (sreda, 24.4.2019, 11:30 sati) skupljeno je 336 potpisa za zaštitu reke Pčinje.

Inicijativa za spas Pčinje vodi se i na Fejsbuk stranici „Reka Pčinja i njena priroda“.

 




One thought on “Reka Pčinja u opasnosti zbog mini elektrana

  1. Bogoljub Tomic

    Neshvatljivo je da ova vest o unistavanju reke Pcinje nikoga u Bujanovcu nimalo ne interesuje pa da makar sa dve reci,javno izrazi protest protiv aktuelnog divljackog unistavanja prirode u Srbiji. Nema reakcija lokalne samouprave,nema stava politickih organizacija,nema protesta mesne zajednice,gradjana,nema nista. Imamo li mi u Bujanovcu uopste neki stav o bilo cemu ?! Svi idu na reku Pcinju,uzivaju u Manastirkom miru i prirodi a kada saznamo obakve brutalne planove nekih mafijasa onda cutimo i cekamo da neko drugi to resi. Zar nije ovo dovoljan razlog da pokusamo zajednicki da resimo bar nesto,da izrazimo neki stav,da se oglasimo da smo ljudi sa dostojanstvom i da kazemo jasno da ne moze Pcinja da bude neciji plen,da je unisti i da izgubimo jos to jedino sto imamo vredno s obzirom da je sve drugo u Bujanovcu vec nepovratno unisteno. Pridruzite se peticiji o zastiti Pcinje,lako je,ne boli a i ne kosta nista. Dajte da masovnim odzivom u peticiji uspemo bar u necemu. Da odbranimo reku Pcinju. Podrzite peticiju licno,svojim imenom i prezimenom,prestanite da cutite i krijete se iza laznih profila. Ovo je humana,opsta stvar a ne politicki pamflet. Necete se zameriti nikome,ne boj te.se.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *