Mustafa NSA: Tačijeve izjave o pripajanju ulivaju nam nadu

Bujanovac, 2. maj 2019. (Foto FB)-Izjavu Hašima Tačija da neće biti razmene teritorija već da se zalaže za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, kao „istorijskom ispravljanju nepravde“, pozdravio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ocenivši da  „uliva nadu i ohrabruje“.

„Zahtevi Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe su jasni. Mi tražimo i od ostalih kosovskih lidera da poštuju volju naroda Preševske doline“, rekao je Mustafa.

Komentarišući Tačijevu poruku sa nedavnog samita u Berlinu Mustafa je za kosovski portal Kallxo rekao i da se ne sme ponoviti sudbina Albanaca od pre 141 godine i Berlinskog kongresa.

Rešenje pitanja Preševske doline je u okviru dijaloga, u sveoubuhvatnom i međunarodno obavezujućem sporazumu“, istakao je predsednik NSA u Srbiji.

Povodom dešavanja u Borči i protesta nekoliko desetina građana ispred pekare u vlasništvu Albanca, zbog slike jednog od zaposlenih koji pokazuje albanskog orla, Mustafa je u objavi na FB ocenio da „sistem u Srbiji proizvodi albanofobiju“.

„Ovaj slučaj, poput onoga u Pančevu, Bačkoj Palanci ili Zrenjaninu, sa porukama „ubij Albance“ pokazuje opštu društvenu klimu u Srbiji uperenu protiv svih manjina, a Albanaca posebno“, naveo je Mustafa.

Nacionalni savet Albanaca pozvao je na nadležne organe da preduzmu zakonske mere protiv ovakvih postupaka i spreče jezik mržnje, a od srpskih zvaničnika je zatraženo da političkim delovanjem spreče širenje fašizma u društvu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *