Bugari dobijaju svoju kancelariju u Bujanovcu

Piše: N.Stevanović

Bujanovac, 2. maj 2019. – Pripadnici bugarske zajednice u Bujanovcu iskazali su interesovanje za otvaranjem ispostave Bugarsko-srpskog centra(BSC) povodom čega će 7. maja Bujanovac posetiti generalni konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev i konzul Nikolaj Kolev, rekao je Bujanovačkim predsednik ove organizacije sa sedištem u Vranju Darko Anačkov.

Bugari iz Bujanovca, po rečima Anačkova, pokrenuli su ovu inicijativu prilikom  posete Vranju ambasadora Bugarske u Srbiji Radka Vlajkova.

Tada je dogovoreno preduzimanje koraka ka formiranju ispostave Bugarsko-srpskog centra što će biti i cilj posete Bujanovcu. Naš centar se bavi produbljivanjem saradnje dva naroda u oblastima kulture, obrazovanja, sporta i turizma. Mi nismo politička organizacija“, kaže on.

Osnovni ciljevi BSC-a su zaštita bugarskog identiteta u Srbiji i promocija dobrosusedskih odnosa Bugarske i Srbije.

Anačkov je izrazio nadu da će se postići dogovor, a po informacijama koje je dobio lokalna samouprava je izrazila spremnost da ustupi prostoriju za BSC u Bujanovcu.

Po nezvaničnim podacima sa kojima raspolaže Anačkov, u opštini Bujanovac živi oko stotinak Bugara, dok je Vranju taj broj desetostruko veći.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *