Kad bi Driton bio Svetislav a Nadica Špresa

BUJANOVAC, 4. maj 2019. (foto: Srpskijezickiatelje prtsc)- Da se kojim slučajem, umesto u Požarevcu, rodio u Bujanovcu ili okolini Uroševca, svejedno, u nekoj albanskoj porodici, rahmetli Sloba odazivao bi se na ime Liridon, samo što svakako ne bi bio Milošević.

Da se tako desilo, možda bi Liridon umeto Mire oženio neku Špresu, pa bismo svi mi imali nekakvu Nadu, ili makar Nadicu, umesto pojma suprotnog od imena njegove bračne drugarice upokojene onomad u Moskvi.

No, istorija se ne može vratiti unazad, ali na njenim primerima pametni uče.

Na primer i to da Srbi i Albanci na jugu Srbije, pored svih razlika, imaju i mnogo toga zajedničkog.

Nacionalni savet Albanaca (NSA) radi na katalogu albanskih imena i prezimena i njihovoj transkripciji na srpski jezik ćirilicom, glasi skora agencijska vest.

To je pre svega namenjeno matičnim službama, izjavio je predsednik NSA Ragmi Mustafa govoreći o saradnji saveta sa Misijom OEBS u izradi kataloga.

Imena, dakle. Koliko smo puta izgovorili neko albansko ili srpsko ime, ne razmišljajući o njegovom značenju i ne sluteći da mnoga imena imaju svoj pandan u onom drugom jeziku.

Slobodan i liridon, odnosno Špresa i Nada, dakako nisu jedini primeri.

Pa bi tako, recimo, da je rođen kao Srbin, Driton zapravo bio Svetislav, dok bi se Zoran među Albancima zvao Agon.

Životu bi zvali Jeton, Ljuana Lav a Jelenu Drenuša.

Cvetko je, naravno, Ljuljzim, Doruntina zapravo Isidora a Milena Dašamire.

Ljuljeta je Ružica, Artan Zlatko a Fatmir Srećko.

Veselin bi se među Albancima zvao Gezim, Arta bi se kod Srba zvala Zlata, Drita Svetlana, Ljuljeta Ružica a Džana Dušica.

Često albansko ime Arđent bio bi Srebrenko a Artan Zlatko.

Albanska imena vuku korene iz turske, arapske, persijske pa čak i slovenske etimologije, pa tako imamo česta muslimanska imena koja imaju svoje značenje ali ne i parnjake među srpskim imenima.

Arif je, tako, razborit i oštrouman, Bakir ranoranilac, Ekrem najplemenitiji,najpoštovaniji i najugledniji, Faruk onaj koji zna razlikovati istinu od laži, Ismet je neporočan, Muamer dugovečan, Mustafa odabran, Rahim milostiv, Sadik iskren…

Mislimo o imenima ponekad.


TAG


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *