„Dani Komandanta Lešija“ u Tvrnovcu i Bujanovcu 23-25. maja, memorijalna akademija u Domu kulture

Obeležavanje godišnjce 2018.

BUJANOVAC, 21. maj 2019. (foto FB)- Mesna zajednica Veliki Trnovac je objavila program Dana Kapetana Lešija (Ridvan Ćazimi) koji, za razliku od ranijih godina, traju samo tri dana (23 – 25. maj), a centralni događaj programa je u subotu, 25. maja, kada će u Domu kulture u Bujanovcu biti održana njemu posvećena memorijalna akademija.

Organizacioni odbor je za četvrtak najavio književni čas u Domu kulture tokom dana, a uveče na istom mestu predstavu Misterija Pozorišta iz Preševa.

U petak je predviđen obilazak mesta Guri gat iznad Velikog Trnovca gde je Ćazimi poginuo 24. maja 2001, zatim poseta njegovoj porodici i njemu posvećenom muzeju u V. Trnovcu, kao i fudbalski meč između FK Ternoci i FK Baškimi iz Kumanova.

Poslednjeg dana, u subotu, biće organizovano polaganje venaca na grob Ridvana Ćazimija u centru Velikog Trnovca kao i Memorijalna akademija u Bujanovcu.

Ridvan Ćazimi je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) koja se 2000. sukobila sa državnim snagama bezbednosti. Sukob je okončan 20. maja naredne godine potpisivanjem Končuljskog sporazuma kojim je predviđena demobilizacija OVPMB.

Ovaj dokument potpisali su tadašnji predstavnici NATO i međunarodne zajednice, dok je jedan od potpisnika sa albanske strane bio Ćazimi.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), rekao je za Bujanovačke da ta institucija nije organizator ovog događaja, ali da će se odazvati pozivu organizatora.

-Ridvan Ćazimi je jedan od potpisnika sporazuma o demilitarizaciji OVPMB, čime je pokazao da želi mir i napredak. Ubijen je 4 dana posle Končuljskog sporazuma, rekao je Mustafa.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *