fbpx

„Sveti Sava“ ukida jedno odeljenje, 45 osmaka manje nego prošle godine

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. maj 2019. – Srednja škola „Sveti Sava“ u Bujanovcu u narednu školsku godinu ulazi sa četiri umesto dosadašnjih pet odeljenja u prvoj godini, jer će broj svršenih osmaka u opštini Bujanovac u odnosu na prošlu godinu biti manji za preko 40, potvrdila je Bujanovačkim direktorka ove škole Biserka Jović.

„U narednoj školskoj 2019/2020 godini neće biti odeljenja na smeru ekonomski tehničar. Razlog za smanjenje je to što će ove godine 131 đak završiti osnovnu školu u opštini, a prošle godine ih je bilo 176“, kaže  direktorka.

Na ostalim smerovima neće biti promena, očekuje se da bude upisano po jedno odeljenje finansijskog administartora, mašinskog tehničara, medicinske sestre – vaspitača i kuvara, odnosno ukupno 120 novih srednješkolaca.

„Drastičan pad broja učenika u opštini je jedini razlog gubitka jednog odeljenja. Jednostavno ne možemo da tražimo od resornog ministarstva veći broj odeljenja od broja učenika na nivou opštine“, naglašava direktorka Jović.

Jedno odeljenje manje znači i manje časova, odnosno tehnološki višak u nastavnom kadru.

„Ni brojka od 120 učenika nije sigurna, može se desiti da upišemo manje, nedovoljno za formiranje grupa. Svakako će biti tehnološkog viška, ali ćemo se truditi da sagledamo sve koliko je moguće“, zaključila je Jović.

Upis u srednje škole počinje jula meseca
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.