Đaci u nedelju čiste Bujanovačko jezero

BUJANOVAC, 7. jun 2019.Bujanovačko jezero, nekadašnji simbol grada, omiljeno izletište i kupalište generacija Bujanovčana, kao da je odavno zaboravljeno.

Njegove obale zarasle su u šiblje i alge, dno u mulj a prilaz vodi gotovo je nemoguć. Setićemo se da je krajem osamdesetih prošlog veka bočelo sređivanje jezera koje je tada ispražnjeno, ali se stalo negde na pola posla pa ponovo imamo jednu ustajalu vodu koja malo čemu služi.

Poslednjih godina grupe entuzijasta sporadično čiste priobalje, činili su to nedavno i migranti sa volonterima, a to će u nedelju 9. juna raditi i deca iz svih škola Bujanovca i okoline u saradnji sa opštinom Bujanovac, a u okviru projekta „Naš grad – naše škole“ Grupe 484.

„Sa zadovoljstvom vas pozivamo da se pridružite ekološkoj akciji dece (od 11h na jezeru) jer verujemo da svi zajedno možemo da oživimo naše Bujanovačko more i pripremimo ga za letnje šetnje i izlete“, poručuju organizatori.

Opština Bujanovac će obezbediti potrebna sredstva (rukavice, kese, maske) za čišćenje obale jezera, a organizacija „Grupa 484“ osveženje za sve učesnike/ce akcije.

Projekat „Naš grad, naše škole“ u bujanovačkim školama već treću godinu realizuje Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa u partnerstvu sa organizacijom „Grupa 484“, uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Bujanovac.

 

 




One thought on “Đaci u nedelju čiste Bujanovačko jezero

  1. Bogoljub Tomic

    Pozdravljam akciju za ciscenje jezera,samo napred. Posto se okupila vrlo respektabilna grupa organizatora akcije onda bi mogli odmah da krenu da ociste ceo put koji vodi prema „Bujanovackom moru“. Od „Jugokopa“ kad krenete prema jezeru treba i sa jedne i sa druge strane puta da se dobro rascisti zbunje,visoka trava,korov a grane drveca koje padaju na put poseci i skloniti. Put je zarastao u korov i vrlo je nepregledan. Kada krenu rekreativci prema Bujanovackom moru moze lako da ih udari neki auto,traktor ili motor. Ako nekako to uspevaju da eskiviraju,vreba ih na svakom koraku rizik da ih ujede neka zmija i onda dzaba rekreacija i uzivanje na ociscenim obalama Bujanovackog mora. O krpeljima i drugim zivopisnim avanturama koje se mogu doziveti kada idete putem prema Bujanovackom moru bolje da ne pominjemo. Zato,organizatori akcije,prosirite malo svoje „projekte“ i sredite i put koji vodi do mora. To ce biti vec istinski ozbiljna prica koja ima pocetak i kraj.
    Srecno,

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *