Počela mala matura, bujanovačkim osmacima prvi test lak

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. jun 2019. Prvi dan završnog ispita za osnovce, tokom kojeg su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u školama u bujanovačkoj opštini okončan je bez prijavljenih nepravilnosti i problema, a pitanja, kažu osmaci, nisu bila teška.

„Nismo dobili nikakvu prijavu o eventualnim neregularnostima ili poteškoćama,  pre, za vreme, i nakon testa“, rekao je Bujanovačkim načelnik Odeljenja za javne službe u Opštinskoj upravi, Driton Redžepi.

Sudeći po podacima iz bujanovačke OŠ „Branko Radičević“ i OŠ „Bora Stanković“ u Kleniku, izlaznost učenika na prvi test maturskog ispita je gotovo 100 procentna.

„Od 65 učenika završnog razreda test je polagalo 64. Sve je proteklo u najboljem redu i verujem da će tako biti i u utorak i sredu, na testu iz matematike i kombinovanom testu“, izjavila je za naš portal Mirjana Nešić, direktorka bujanovačke škole.

Po rečima direktora škole u Kleniku, Slađana Cvetanovića, tamo, takođe nije bilo nikakvih primedbi ili problema u organizaciji i tokom testa, i svi učenici su izašli na polaganje – 32 po redovnom programu i 1 po posebnom (IOP).

Osmaci sa kojima smo razgovarali kažu da test iz srpskog nije bio težak.

„Uradio sam sve za oko 45 minuta, iako je test trebalo da traje dva sata. I ja i moji drugovi mislimo da pitanja nisu bila uopšte teška, naravno videćemo da li smo bili u pravu kad stignu rezultati“, rekao nam je Mateja Spirov iz OŠ „Branko Radićević“.

Njih u utorak očekuje test iz matematike, a dan posle i kombinovani test sa pitanjima i zadacima iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole donosi 60 bodova.

 

Na sva tri testa đaci  rešavaju po 20 zadataka, a svako pitanje  donosi po jedan bod.

Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da se za ova dva predmeta može maksimalno osvojiti po 13 bodova, dok je koeficijent za kombinovani test 0,7 što znači da je maksimalni broj bodova 14.

Osmacima je potrebno ukupno 50 bodova za upis u četvrorgodišnju srednju školu i gimnaziju.

Preliminarni rezultati se očekuju u četvrtak 20. juna.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *