Čanak: Ako Srbija traži sever Kosova, zašto onda Albanci ne bi Bujanovac i Preševo

Bujanovac, Beograd (foto MC),  23. jun 2019.- Lider LSV Nenad Čanak smatra da je rešenje za Kosovo priznanje Kosova uz davanje međunarodnih garancija o zaštiti kulturnih i ekonomskih interesa Srbije, koji bi morali biti taksativno nabrojani.

– Primera radi, ako bi, teoretski, četiri opštine na severu KiM bile „pripojene“ Srbiji, da li bi zvanični Beograd priznao ostatak Kosova kao nezavisnu državu? Pa, naravno da bi. Znači nije u pitanju da li priznati Kosovo, nego u kojim granicama – rekao je Čanak za Blic.

A ako počnu promene granica po etničkim osnovana, navodi lider LSV, koga bi onda začudilo ako bi Kosovo tražilo Preševo, Medveđu i Bujanovac. „Da ne spominejm analogne primere u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori“.

– Kosovo nije Srbija, nego prostor na kome žive neki ljudi koji imaju zaokruženu državnu celinu – smatra Čanak, koji kaže da „bez brisanja granica na Balkanu nikakvog trajnog mira ne može biti“.

– A granice se mogu brisati samo što bržim uključivanjem svih zemalja na zapadnom Balkanu u EU. Svaki drugi koncept je štetočinski i vodi daljim podelama i trvenjima sa nesagldivim posledicama – naveo je Čanak.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *