Đurić: Tači poziva na mržnju građane Bujanovca, Preševa i Medveđe

BUJANOVAC, BEOGRAD, PRIŠTINA, 1. juli 2019. (foto Kancelarija za KiM: Marko Đurić) Hašim Tači je i danas potvrdio da je neodgovornost drugo ime njegove politike, jer raspirivanje lažnih snova o nekakvom prisajedinjenju opština Vranjske kotline samoproglašenom Kosovu jeste isto što i poziv na eskalaciju mržnje i nepoverenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe, izjavio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, otvaranje novih kriznih žarišta ne može pomoći ni Tačiju u nastojanju da se izbavi iz sunovrata svoje političke karije, niti građanima na Kosovu i Metohiji, koji žele da žive u miru i sigurnosti.

„U Preševu, gde većinski žive Albanci, Bujanovcu u kome više od polovine stanovništva čine nealbanski narodi i Medveđi, gde Albanci žive u simboličnom broju, Tačijevi sunarodnici žive u miru i normalnim odnosima sa svojim komšijama Srbima, kao građani Srbije. Tako je bilo, tako je danas i tako će biti zauvek“, prenosi Kancelarija za KiM.

Đurić navodi da Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok deo su mračnih i zauvek poraženih šovinističkih projekata, i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje.

„Kao državlјanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volјa naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti“.

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je tamošnjem parlamentu, koji je raspravljao o „položaju Albanaca u Preševskoj dolini“, podneo deklaraciju o pripajanju tri opštine Kosovu.

Tači je na FB napisao da bi to donelo mir i stabilnost Srbije i Kosova.

„Zahtevi Albanaca u Preševskoj dolini, prema njihovoj slobodnoj volji za samoopredeljenjem, legitimni su i u skladu sa međunarodnim pravom. Realizacija ovih zahteva pomogla bi dugoročnoj stabilnosti i doprinela uspostavljanju mira u našem regionu, otvarajući novo poglavlje u odnosima između Kosova i Srbije “, napisao je Tači na Fejsbuku.

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *