fbpx

Kamberi: Tražimo ista prava kao Srbi na Kosovu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. jul 2019.- Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi očekuje da se sa posebne sednice kosovske skupštine o pravima Albanaca na jugu Srbije uputi poruka svim relevantnim institucijama na Kosovu o neophodnosti uključivanja teme reciprociteta u dijalog između Beograda i Priština.

„Sva prava koja imaju Srbi na Kosovu treba da imaju i Albanci u Srbiji, želimo da se reciprocitet uvrsti kao posebna tačka u razgovoru sa Beogradom“, istakao je Kamberi za Bujanovačke.

Kako je rekao, sveobuhvatni sporazum koji će rešiti pitanje Kosova mora da obuhvati i pitanje prava Albanaca na ovom području, jer međudržavni odnosi mogu biti dobri samo ukoliko sva sporna pitanja budu rešena.

On očekuje da kosovska skupština pomogne u „rešavanju dugogodišnjih problema o kojima je razgovarano i sa međunarodnom zajednicom i zvaničnicima u Beogradu“.

U pismu poslatom svim poslaničkim grupama u skupštini Kosova, dodaje Kamberi, zatraženo je i kreiranje posebne budžetske linije, kojom bi Kosovo finansiralo razne projekte u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

„Pored mene, potpisnici pisma su i narodni poslanik u SkupštiniSrbije Fatmir Hasani i predsednik Nacionalnog saveta AlbanacaRagmi Mustafa, dakle institucionalni predstavnici Albanaca.Zatražili smo i pomoć u rešavanju pitanja priznavanja diploma, kao jedne od nezaobilaznih tema, ali i pitanja Albanaca iz ovog regiona koji žive i rade na Kosovu, a do danas nisu dobili dokumenta“, kaže Kamberi.

Među zahtevima je i povećanje kvota za studente koji studiraju na univerzitetima na Kosovu – „sve ono što treba da poboljša kvalitet života Albanaca na ovom području“, sumira Kamberi.

Na pitanje Bujanovačkih da li ovakva sednica u datom trenutku može da destabilizuje situaciju u opštini Bujanovac, Kamberi je odgovorio da nema takvih indicija, istakavši da politički zahtevi Albanaca nisu novi, već ima i onih koji datiraju iz 2001. godine, kao što je integracija u državne institucije.

Na sastanku sa predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem, koji je u ponedeljak boravio u Bujanovcu, baš u vreme održavanja sednice na Kosovu, Kamberi je razgovarao, kako je rekao, o uobičajenim temama.

„Bilo je reči o korišćenju sredstava Koordinacionog tela, nezaobilaznim udžbenicima i zajedničkim projektima. Radimo na tome da situacija bude stabilna u cilju ekonomskog razvoja opštine“, rekao je Kamberi.

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.