Nazivi ulica: Niko posle Bekima Fehmiua

Bujanovac, 4. jul 2019. Po nalogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, na osnovu kog se u celoj Srbiji sprovodi postupak imenovanja ulica u mestima gde do sada nisu imale imena, u opštini Bujanovac ime po prvi put treba da dobije oko 250 ulica, izjavio je predsednik opštinske Komisije za imenovanje ulica Seljami Mustafa.

Mustafa je za agenciju Beta izjavio da će najveći broj ulica po prvi put dobiti imena u samom gradu Bujanovcu, njih 72, a zatim u Velikom Trnovcu gde nazive treba da dobije ukupno 55 ulica, o čemu su Bujanovačke već pisale.

„Ove ulice nikada nisu imale imena, a adresa njihovih žitelja je bila B.B. U opštini Bujanovac do sada je samo grad Bujanovac imao nazive ulica dok u svim ostalim mestima naziva ulica nije bilo“, kazao je Mustafa.

On je naveo da se lokalna samouprava oko izbora imena ulica konsultuje sa predsednicima mesnih zajednica koji su dobili zadatak da sa meštanima razgovaju o tom pitanju i da dostave predloge za imena ulica u svojim mestima.

„Do sada još nijedan predlog nismo dobili od predstavnika mesnih zajednica. Ne očekujem probleme oko predloga za imena ulica jer svi znaju da to treba da budu predlozi koji će biti prihvatljivi i za Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave“, rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima postoji „pozitivan spisak naziva ulica“ koje je opštinskoj komisiji dostavilo resorno ministarstvo, sa imenima koja nisu sporna i za koja je sigurno da će biti prihvaćena.

„Dobili smo taj spisak, ali na njemu je od albanskih imena samo ime glumca Bekima Fehmiua, a sigurno je da će Albanci za nazive ulica u mestima u kojima žive predlagati imena koja su vezana za albansku istoriju i kulturu“, kazao je Mustafa.

Prema njegovim rečima kakve će nazive dobiti ulice u Bujanovcu, ali i svim okolnim mestima odlučivaće i opštinski Savet za međuetničke odnose, koji o predlozima treba da da svoje mišljenje ali i Nacionalni savet Albanaca koji takvo pravo ima u opštinama gde je i albanski jezik u zvaničnoj upotrebi.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *