Gastronomska mapa Zapadnog Balkana: Sarme, baklave i šopska salata brišu granice

BUJANOVAC, 15. juli 2019. – Udruženje Generator iz Vranja, sa partnerima KCIC iz Gnjilana, Bona Fide iz Pljevalja i ARNO iz Skoplja, promocijama u Pljevljima i Gnjilanu započela je realiciju projekta “Gastronomska mapa zapadnog Balkana”.

„Jednodnevnim kuvarskim radionicama pripreme starinskih jela po receptima naših baka,  uz javnu promociju samog projekta i degustaciju pripremljenih jela, krećemo u mapiranje tradicionalih jela i tipičnih ukusa regiona i pripremu ‘Starinskog kuvara zapadnog Balkana'“, navode iz Generatora.

Pored jednodnevnih kuvarskih radionica, javnih degustacija i izrade kuvara, u okviru projekta će biti pripremljene i razglednice sa mapama regija karakterističnih jela.

„U duhu najnovijih političkih tenzija, rad na ovom projektu omogućiće ljudima da daju i svoje satirično viđenje granica, razgraničenja, ograničavanja itd, formiranjem novih granica, ovog puta na osnovu jela koja se u datom područuju pripremaju i jedu“, kažu autori projekta, koji su već objavili Starinski kuvar južne Srbije.

Na ovaj način dobićemo Regiju sarme, Regiju baklave, Regiju šopske salate…

„Aktivnosti na projektu će pokazati da, ukoliko postoji regionalna saradnja i redovna komunikacija, pozitivna rešenja, uprkos raznim konfliktima, jesu dostižna“.

Projekat podržava regionalni Fond za zapadni Balkan (Western Balkans Fund).

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *