Bujanovačka crkva daje primer kako se štedi voda

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. jul 2019. – Ne želeći da troše vodu sa gradske mreže na način koji bi se mogao okarakterisati kao nenamenski, dok meštani sela oko Bujanovca muče muku sa nestašicom pijaće vode, gradska Crkvena opština obezbedila je za hram Svetih apostola Petra i Pavla alternativni izvor vode.

„U dvorištu je napravljena bušotina duboka 20 metara, čime smo obezbedili tehničku vodu za potrebe crkve“, kaže Dragan Manasijević, predsednik Crkvene opštine Bujanovac.

On dodaje da je na ovaj način rešen višedecenijski problem snabdevanja vodom gradske crkve, koji su prepoznali u lokalnoj samoupravi, pa je zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić dao saglasnost za radove koje je izveo Goran Bajda iz sela Vrtogoš, odričući se naknade za taj posao.

Iako, kao sve ostale verske zajednice u zemlji, ima pravo na besplatno korišćenje vode sa gradske mreže, bujanovačka crkva se odlučila na ovaj korak.

„Svakako imamo potrebe, dvorište je veliko, treba da se održava, i za još mnogo toga nam treba, ali ne želimo da za to koristimo gradsku vodu znajući da ima onih koji je nemaju dovoljno. Zahvaljujem se svima koji su Crkvi omogućili izvorište“, rekao je paroh bujanovački sveštenik Novica Nikolić.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *